Mogelijk snel verkiezingen in Japan

TOKIO, 22 JAN. De regerende Liberaal-Democratische Partij (LDP) van Japan overweegt vervroegde algemene verkiezingen uit te schrijven in verband met de nieuwe reeks schandalen die de huidige LDP-regering heeft getroffen. Dat hebben partijfunctionarissen vandaag gezegd.

De Japanse regering zal vrijdag haar begroting voor 1992 presenteren aan het parlement, maar sommige volksvertegenwoordigers vrezen dat premier Kiichi Miyazawa niet de vereiste meerderheid zal krijgen. Seiroku Kajiyama, voorzitter van de commissie parlementaire zaken van de LDP, ziet nauwelijks een andere uitweg dan verkiezingen, omdat zijn partij “zwaar beschadigd is” door de betrokkenheid van partijfunctionarissen bij de schandalen. Kajiyama sluit niet uit dat in juli de al geplande verkiezingen voor het Hogerhuis worden gekoppeld aan verkiezingen voor het Lagerhuis, de belangrijkste kamer van het Japanse parlement.

Miyazawa is door de nieuwe onthullingen in grote verlegenheid gebracht. Vorige week werd Fumio Abe gearresteerd, die tot december een naaste medewerker van Miyazawa was, op beschuldiging van corruptie. Abe zou ruim een miljoen gulden smeergeld hebben ontvangen van een staalbedrijf. In Japanse kranten zijn de afgelopen dagen nieuwe berichten verschenen over de betrokkenheid van twee andere hoge LDP-ers. (AP, Reuter)