Migrantenomroep vermoedt extreem-rechtse campagne; Onrust na aanslag Den Haag

DEN HAAG, 22 JAN. Nog voordat de agenten rond drie uur in de nacht klaar waren met het afzetten van de straat “zei-ie al boem”, zoals een woordvoerder van de Haagse politie het gisteren formuleerde.

Een vertegenwoordiger van de zich "rechts extremistische commando's' noemende plegers van de aanslag had het bureau rond half drie gebeld met de mededeling dat om vijf uur dinsdagochtend een bom zou ontploffen voor de deur van de Haagse Migranten Omroep Stichting (MOS) aan het Westeinde. Hoewel uit de gebrekkige "timing' kan worden afgeleid dat de bommenplaatsers niet al te professioneel bezig zijn, is de situatie wel uitermate zorgelijk, vindt de omroepstichting.

“Als dit niet stopt kun je spreken van het begin van een oorlog”, zegt H. Hermann, directeur van de omroepstichting. Het was de derde aanslag binnen drie weken op een Haags pand waarin migranten werken. En als dat niet verontrustend genoeg is: de bommen worden ook zwaarder. Bij de eerste ontploffing sneuvelde slechts een ruitje, in het pand van de MOS werden een ruit en een deur vernield. Een voorbijganger nam gisterochtend rustig de schade aan het pand op en en zei: “Mooi gedaan, hè?”

Het pand van de omroepstichting wordt gebruikt voor de opleiding van migranten die in de toekomst de techniek van de omroep moeten doen of voor de microfoon het woord krijgen. Hermann: “De afgelopen maanden zijn er meer dingen geweest waaraan we om tactische redenen geen ruchtbaarheid hebben gegeven. Er werden hakenkruizen op de ruiten geschilderd en auto's van medewerkers onklaar gemaakt. Banden laten leeglopen en zo. Maar serieuze bomaanslagen kun je niet verzwijgen. Het feit dat de bom twee uur eerder afging dan voorzien geeft al aan dat er makkelijk grote ongelukken hadden kunnen gebeuren.”

De eerste aanslag op het pand van een migrantenorganisatie gebeurde op 4 januari bij de Migranten Werkwinkel aan de Lange Lombardstraat, om de hoek bij de omroepstichting. Twee dagen later vloog er een molotovcocktail tegen het raam van dit pand. Het projectiel veroorzaakte geen brand.

De omroepstichting blijkt het volgende doel van de groep die eerst "aktiefront nationalistisch Nederland' heette en zich nu "rechts extremistische commando's' noemt - hoewel ook mogelijk is dat het om verschillende organisaties gaat. De MOS is sinds 1989 autonoom en verzorgt op kanaal 2 onder de paraplu van het Haagse Lokatel op zaterdagavond uitzendingen voor verscheidene minderheden.

Hermann: “Vergeleken met die hakenkruizen lijkt het een accentverschil dat niet veel te betekenen heeft. Maar we moeten er niet aan denken dat zo'n aanslag wordt gepleegd op een theehuis of zo. Dan zullen in blinde woede - want niemand kent de daders - vergeldingsacties gaan volgen en daar moet je je hart voor vasthouden. Nederlanders gaan traditioneel prat op hun mondigheid. Mocht het zover komen, dan zou wel eens kunnen blijken dat in het verleden van die mondigheid een kruisbestuivende werking is uitgegaan. Wat ik zeg: dan is het oorlog. Dan is er ineens geen verschil meer met België of Duitsland.”

De migrantenorganisaties hebben de gemeente inmiddels op het hart gedrukt de jongste ontwikkelingen niet te bagatelliseren. Het Regionaal Centrum Buitenlanders heeft bij B en W aangedrongen op snelle maatregelen opdat de zaak niet verder uit de hand loopt. De Stichting Haags Meld- en Registratiepunt Discriminatiezaken bracht gisteren een persbericht uit: “Velen in ons land hebben bij de beelden uit Duitsland altijd gedacht dat dergelijke extreem-rechtse groepen die aanslagen plegen op centra van migranten in Nederland geen kans zouden krijgen. We zijn immers zo tolerant? De feiten spreken helaas voor zichzelf.”

Hermann: “Nu dit een paar maal is gebeurd ga je verbanden leggen. Hoe je het ook wendt of keert, er is een ommekeer gekomen sinds de toespraak van Bolkestein in Genève. De minister van binnenlandse zaken ging er overheen met de mededeling dat dit jaar "het grote debat over minderheden' moest worden gehouden. Het aantal klachten bij het registratiepunt is sindsdien toegenomen. Voor mijn gevoel werkt dat aanzwengelen van een nationaal debat tot nu toe volstrekt averechts. Onder Marokkaanse jongeren hebben we te maken met gigantische problemen. Ik denk dat die meer aandacht verdienen dan een nationaal debat. Daar moet je iets aan doen.”

De stemming onder het personeel en de vrijwlligers van de MOS is niet gelaten, maar ook niet aangeslagen. “Het enige wat die bomaanslagen tot nu toe hebben bewerkstelligd is dat iedereen nog stelliger, nog duidelijker voor z'n principes staat. Afwachtend toezien wat er gebeurt is schadelijk voor het moreel. We gaan door. Het is tragisch, maar dit soort dingen motiveert.”

    • Bram Pols