Loodvrije benzine wordt groen

DEN HAAG, 22 JAN. De kleur van loodvrije benzine zal binnenkort niet meer oranje zijn maar groen. Het ministerie van financiën heeft besloten de benzine een ander kleurtje te geven om fraude van pomphouders en handelaren met deze goedkopere benzine te voorkomen.

Op loodvrije benzine zit per liter veertien cent minder accijns dan op loodhoudende superbenzine. De kleuren van loodvrije en loodhoudende benzine lijken echter veel op elkaar. Super is rood, loodvrij oranje. Hierdoor is het vrij gemakkelijk loodvrije benzine als super te verkopen, zeker als er wordt gemengd. Zo'n fraude is schadelijk voor de motor van de opgelichte automobilist en financieel nadelig voor de fiscus.

Financiën ontkent dat fraude met loodvrije benzine in Nederland op grote schaal voorkomt. “We hebben nog geen indicatie dat het in Nederland gebeurt”.