Leger Kongo maakt coup niet af

BRAZZAVILLE, 22 JAN. De militaire coup tegen het bewind van de Kongolese premier André Milongo lijkt nog altijd niet geslaagd. Gisteren keerde de aanvankelijk uit Brazzaville gevluchte Milongo naar de hoofdstad terug. Tweeduizend van zijn aanhangers negeerden een demonstratieverbod en blokkeerden een hoofdstraat in Brazzaville uit protest tegen het optreden van de legerleiding.

Milongo gaf gisteren vanuit zijn woning een reeks verklaringen uit, waarin stond dat hij niet uit de macht is verdreven en de controle over Kongo in handen heeft. Hij riep zijn aanhangers op kalm te blijven en provocaties te vermijden.

De rebellerende militairen hebben nog steeds de radio, de televisie en het vliegveld in handen. Ze herhaalden gisteren dat het interim-parlement een nieuwe premier moet aanwijzen. Het opperbevel van het leger kondigde ook een demonstratieverbod af, dat later gisteren echter werd genegeerd door Milongo's aanhangers. Het leger greep niet in, dit in tegenstelling tot maandag, toen militairen op demonstrerende burgers schoten en er vijf doden vielen. Gisteren wierpen de betogers barricaden op.

Volgens Milongo zijn bij de staatsgreep niet meer dan driehonderd militairen betrokken. Veel van zijn aanhangers menen dat Frankrijk achter de staatsgreep zit. De Franse staatsoliemaatschappij ELF, die in Kongo zeer actief is, zou ontstemd zijn geweest over de contacten die de premier onlangs heeft aangeknoopt met Amerikaanse bedrijven. (Reuter)