Inschrijving staatslening na topdag op ƒ 8,8 miljard

AMSTERDAM, 22 JAN. Op de twee jongste staatsleningen met een rente van 8,25 procent is gisteren voor het recordbedrag van 7 miljard gulden ingeschreven. In totaal is op de nieuwe staatsleningen in twee dagen tijd 8,8 miljard gulden binnengehaald. Dat is de grootste inschrijving sinds de toonbanklening twee jaar geleden werd geïntroduceerd.

De grote belangstelling voor de schuldbewijzen had vooral te maken met de aanhoudende daling van de rente. Die zorgde ervoor dat de afgiftekoers van de leningen tot vier keer toe naar boven kon worden bijgesteld. De lening met een looptijd van tien jaar opende gisteren op een uitgiftekoers van 99,40 procent en sloot op 99,60. De vijftienjarige lening liep van 99,55 op naar een slot van 99,75 procent. De meeste belangstelling richtte zich de afgelopen twee dagen op de tienjarige lening. De looptijd van deze lening is vooral in het buitenland erg populair omdat de belangrijkste termijncontracten dezelfde looptijd hebben.

Vandaag kon opnieuw op de twee toonbankleningen worden ingeschreven. De uitgiftekoersen waren gelijk aan de slotkoersen van gisteren. Financiën kan de leningen elk moment sluiten als de marktcondities daartoe aanleiding geven.

De totale financieringsbehoefte van het rijk voor dit jaar wordt geschat op ongeveer 45 miljard gulden. Daarvan is nu 11,8 miljard gulden afgedekt.