Hogere koersen door dalende rente; Nedschroef duikelt

AMSTERDAM, 22 JAN. De dalende rente inspireert de Amsterdamse effectenbeurs tot verdere stijging van de koersen. Het lagere slot op Wall Street had weinig invloed op de stemming op het Beursplein. Beleggers hebben volgens handelaren nog geen last van hoogtevrees in de doorstijgende markt. DAF lag onder druk en Nedschroef verloor flink.

AMSTERDAM De Amsterdamse effectenbeurs herstelde zich vanmorgen snel en sterk van de iets lagere opening. Het verlies van ruim dertig punten van de Dow Jones-index op Wall Street beïnvloedde de markt nauwelijks. “Na zeven koersrecords in korte tijd was het logisch dat veel Amerikaanse beleggers winst namen. Het sentiment heeft er hier nauwelijks onder geleden. In de loop van de morgen kwamen de eerste kopers al weer terug”, zei een handelaar vanmorgen.

De EOE-index, die gisteren 2,86 punten hoger sloot op 294,47 punten, noteerde om 13.00 uur 0,71 punt hoger. In de markt groeit de verwachting dat de rente binnenkort verder omlaag zal gaan. “Daar ontleent de markt op dit moment zijn kracht aan”, aldus een hoekman. De "lossere' rente, zoals er op de beursvloer over wordt gesproken, brengt de handel veel inspiratie. Het wordt voor beleggers eindelijk weer aantrekkelijk in aandelen te beleggen nu de rente daalt. “Sommigen hebben hier nog wat hoogtevrees na alle stijgingen van de afgelopen dagen. Maar het vertrouwen is groot genoeg om uiteindelijk toch weer in de markt te stappen”, verklaarde een handelaar de stemming op het Beursplein.

In de aantrekkende markt bleef DSM uitblinken. Gisteren manifesteerde zich een grote Britse koper die vandaag door ging met het opkopen van grote partijen. De belangstelling heeft een sneeuwbaleffect op Nederlandse beleggers. DSM profiteert volgens analisten van de hoop op recessie en is daarnaast al enige tijd bezig met een inhaalrace op branchegenoot Akzo. De koers van Akzo trok vorig jaar vooral in de tweede helft sterk aan. Vandaag werd het verschil kleiner. DSM trok 1,40 gulden aan tot 103,80 gulden. Akzo won twee dubbeltjes op 138 gulden.

Vrachtwagenfabrikant DAF lag onder druk. Vandaag hebben de bonden ingestemd met het reorganisatieplan van DAF dat naar verwachting 1.600 arbeidsplaatsen zal kosten. De koers daalde zeven dubbeltjes tot 24,10 gulden. Philips was een dubbeltje hoger op 32,80 gulden. Volmac viel op met een gulden winst op 25,50 gulden.

Fokker kon iets aantrekken ondanks de ontkenning van de geruchten dat KLM een grote order bij de vliegtuigbouwer zou hebben geplaatst. Fokker werd vanmorgen vier dubbeltjes duurder op 31 gulden. KLM noteerde onveranderd op 41,30 gulden.

Voedings- en drankfondsen waren vanmorgen gevraagd. Heineken werd 1,60 gulden duurder op 168,90 gulden. Bols trok twee kwartjes aan tot 46,80 gulden.

Aandelen in Nedschroef daalden vanmorgen bij opening liefst vijf procent. De bouten- en schroevenfabrikant maakte voorbeurs een forse winstdaling bekend voor 1991. Het aan de parallelmarkt genoteerde fonds, dat gisteren op 94,80 gulden sloot, noteerde aan het begin van de middag 7,30 gulden lager op 87,50 gulden.

Nedschroef-directeur E. van Thiel voorspelde vanmorgen een daling van de netto winst in 1991 van 20 tot 30 procent. In 1990 maakte het bedrijf nog een winst van 9,6 miljoen gulden. Volgens Van Thiel is de winstdaling een gevolg van reorganisatiekosten die zijn getroffen na onverwachte tegenvallers in België. De Nedschroef-directeur zei dat zonder deze kosten de winst van het bedrijf fractioneel was gestegen.

NEW YORK Winstnemingen drukten de aandelenkoersen op Wall Street gisteren. Verkoopprogramma's zorgden daarnaast voor meer druk. Handelaren spraken van een gezonde reactie na zeven records in korte tijd. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 30,64 punten lager op 3.223,39 punten.

LONDEN De stemming op de Londense beurs bleef vanmorgen zwak. De zorg over de Britse economie blijft volgens handelaren over de markt hangen. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 1,5 punt lager sloot op 2.543,4 punten, noteerde omstreeks het middaguur 9,3 punten lager.

FRANKFURT De vergrote angst op een staking in de staalsector gecombineerd met technische verkooppprogramma's drukten de stemming op de beurs in Frankfurt vandaag. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 8,12 punten hoger sloot op 1.685,29 punten, noteerde omstreeeks het middaguur 1,31 punt lager.

TOKIO De Japanse beurs herstelde zich vanmorgen van een aantal dagen met lagere koersen. Nadat het Nikkei-koersgemiddelde tot het laagste niveau sinds 16 maanden was weggezakt schoten de koersen vanmorgen omhoog. Koopjesjagers en short-covering veroorzaakten de scherpe stijging. De omzetten bleven desalniettemin dun. Handelaren spraken van een vacuüm waarin de markt omhoog gaat omdat er onder het niveau waarop de markt de afgelopen dagen terecht was gekomen, er geen verkopers meer waren. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot vanmorgen 675,82 punten hoger (3,24 procent) op 21.534,12 punten.