Geding: geen spreekverbod ex-leider tehuis

ALMELO, 22 JAN. De rechtbank in Almelo heeft gisteren geweigerd een ex-werknemer van het meisjesinternaat Alexandra in die stad een spreekverbod over de toestanden in het internaat op te leggen. Daarom was vorige week in kort geding gevraagd door de directie van Alexandra.

De ex-werknemer, P. Swaters, was vijf jaar groepsleider in het internaat voor moeilijk opvoedbare meisjes. Hij is in 1990 ontslagen. Swaters heeft in verschillende interviews de leiding van het tehuis beticht van “repressief en dictatoriaal” gedrag. In VARA's Achter het Nieuws liet hij weten dat in Alexandra bovendien regelmatig geestelijke en lichamelijke mishandeling plaatsheeft. De directie van het internaat eiste vorige week in kort geding dat het Swaters wordt verboden dergelijke uitlatingen te doen, omdat hij ze niet kan onderbouwen.

De president van de Almelose arrondissementsrechtbank, mr. H. Drewers, gaf het internaat gisteren op dat punt gelijk. Volgens hem kan Swaters inderdaad geen goede onderbouwing geven voor zijn bewering dat er geestelijk en lichamelijk wordt mishandeld. Hij vindt echter dat van de directie mag worden verwacht dat ze “niet al te gevoelig voor dergelijke uitlatingen is”, omdat ze worden gedaan “in een discussie die meer emotioneel dan rationeel is”.

Ook Swaters aantijging dat de staf van het internaat niet goed functioneert is volgens de rechtbankpresident een te algemene conclusie. De rechtbankpresident liet evenwel doorschemeren dat hij ervan uit gaat dat de ex-werknemer zijn uitlatingen uit oprechte bezorgdheid heeft gedaan. Dat Swaters de termen "repressief' en "dictatoriaal' gebruikt doet hij volgens Drewers ook niet om bewust grievend of kwetsend te zijn. Hij wilde Swaters daarom niet "monddood' maken.

In het "onderwijsconflict' rond Alexandra zijn nog steeds weinig vorderingen gemaakt. De directie van het internaat haalde eind vorig jaar de 42 meisjes van de speciaal voor hen opgerichte school, omdat de onderwijsmethoden niet strookten met de behandelwijzen in het internaat. De leiding van het internaat vindt dat de meisjes op de school te veel vrijheid krijgen. De 28 personeelsleden van de school zijn sindsdien zonder werk, terwijl de meisjes in barakken bij het internaat onderwijs krijgen. Staatssecretaris Wallage (onderwijs) heeft vorige week nog overleg met de onderwijsbonden gehad over de situatie. Hij hoopt dat de besturen van beide instellingen samen tot een oplossing van het conflict komen.