Foto: Bij autofabrikant Nissan kunnen ze zich erg ...

Foto: Bij autofabrikant Nissan kunnen ze zich erg op vrijdag verheugen.

Niet omdat het dan bijna weekend is - Japanners werken nu eenmaal graag - maar omdat de medewerkers op het Europese hoofdkantoor in Amsterdam die dag Japans kunnen eten. Het bedrijfsrestaurant op de eerste etage biedt elke laatste werkdag van de week voor 4,75 gulden keuze uit vlees of vis met twee bolletjes klevende rijst. Mes en vork zijn niet gepast: bij Nissan eten ze dan met stokjes.

Dat is wat lastig voor de rest van het lunch-assortiment, dat als "Hollands' wordt gekenschetst. De menulijst is nauwelijks aangepast aan de zestien verschillende nationaliteiten die de rode rechthoekige kolos aan de A4 bevolken. Maar op andere werkdagen zijn ze bij Nissan ook heel tevreden met een kopje soep, twee boterhammen en een appel, die iedereen zelf op bord en blaadje mag leggen. Het eenvoudige doch voedzame broodje kaas behoort tot de populairste tussendoortjes. Gesmeerd met echte boter en twee plakjes jong belegen kost het 1,30 gulden.

Tijdens hun lunch kijken Nissan-employees die aan het raam zitten uit op de parkeerplaats achter het kantoor. Voor meer dan de helft staat die vol met de nieuwste Nissan-modellen. Vanaf assistant-manager krijg je hem "van de zaak'. Maar auto of niet, ze vinden het bij Nissan allemaal een stuk beter dan vroeger. Toen zaten ze in het Atlasgebouw in Amsterdam Zuid-Oost samen met Fokker. En daar was de vrijdag net als andere dagen.