Expansie Holland International op reismarkt België

ROTTERDAM, 22 JAN. Nederlandse grootste reisorganisatie Holland International (HI) neemt een belang van 80 procent in de Belgische reisbureauketens Transcontinental en Transintra.

Door deze acquisitie komt de totale jaaromzet van Holland International op ruim anderhalf miljard gulden. Dit is gisteren gelijktijdig in Nederland, België en Duitsland bekend gemaakt.

HI, voor 80 procent in handen van de Duitse Kaufhof-groep, wil de twee Belgische bedrijven samenbrengen in één onderneming. De combinatie Transcontinental/Transintra, zal volgens HI zowel op de markt voor zakenreizen als voor vakantiereizen de grootste in België worden.

De Franse hotelgroep Accor heeft onlangs een bod gedaan op Wagon Lits Travel, de tweede reisorganisatie van België. De Europese Commissie onderzoekt of deze transactie voldoet aan de EG-concurrentieregels. De overname van de Belgische keten door HI valt, vanwege de omvang van de bedrijven, niet onder de EG-fusieregels.

Drs. A.P. Houtzaager, voorzitter van de directie van HI, wilde niet zeggen hoeveel voor de Belgische bedrijven is betaald. Hij gaf twee redenen voor de acquisitie, die uit eigen middelen is gefinancierd. “Ten eerste vergroten we onze inkoopkracht door deze overname. Ten tweede hebben we in de nieuwe situatie meer profijt van ons computernetwerk. We willen in eerste instantie we onze administratiesysteem voor reisbureaus in België introduceren.” Het is vooralsnog niet de bedoeling de Belgische verkooppunten te gebruiken om reizen van HI te verkopen.

De concentratietendens is waar te nemen in de hele toeristenindustrie, bij hotelketens, luchtvaartmaatschappijen en autoverhuurbedrijven, aldus de directievoorzitter. Hij verwacht dat deze trend zich nog verder zal voortzetten.

HI is actief als touroperator (435 miljoen gulden) en heeft een reisbureauketen (760 miljoen gulden). Als grootste touroperator van Nederland koopt HI vervoercapaciteit bij vliegtuig-, bus- en bootmaatschappijen en hotelaccomodatie in en stelt daarmee vakantieprogramma's samen. In het boekjaar 1990/91 dat eind oktober afliep vervoerde HI 525 duizend passagiers, van wie de helft met het vliegtuig.

HI beschikt over bijna 100 eigen reisbureaus en exploiteert 100 reisbureaus samen met de ANWB en V&D. Bij alle bureaus worden behalve de reisprogramma's van HI ook reizen van andere touroperators zoals Arke, Neckermann en Hotelplan worden verkocht.

Transcontinental, met 40 reisbureaus een van de grootste reisbureauketen in België, was voor 90 procent eigendom van de GIB-groep, de grootste detailhandelsorganisatie van België. De G.B. Hyper- en Supermarkten, de Inno en Sarma Lux warenhuizen behoren tot de GIB-groep. De groep beheert ook winkelcentra. GIB houdt een aandeel van 15 procent in Transcontinental/Transintra. Onlangs nam Transcontinental de reisbureaus van Havas Voyages over. Havas Voyages France behoudt een aandeel van 5 procent in de nieuwe combinatie.

Bij Transcontinental, waarvan het hoofdkantoor in Brussel is gevestigd, werken 155 mensen. Het afgelopen jaar bedroeg de omzet 158 miljoen gulden. Volgens Houtzaager is het rendement van het bedrijf vergelijkbaar met dat in Nederland. Exacte winstcijfers wilde hij niet geven.

Transintra, derde op de Belgische markt voor zakenreizen, was een onderdeel van de Transintra Group NV, een Belgische expediteur. De Franse SCAC Delmas Group heeft een meerderheidsbelang in de Transintra Group. SCAC Delmas is op haar beurt weer een dochter van Groupe Bollere Technologies in Parijs.