Bonden met sociaal plan Daf akkoord

EINDHOVEN, 22 JAN. De leden van de Industriebond FNV en de Unie BLHP bij vrachtwagenproducent Daf in Eindhoven hebben ingestemd met een sociaal plan voor de reorganisaties bij het concern. Woordvoerders van de bonden hebben dit meegedeeld.

Het sociaal plan is de afgelopen dagen tot stand gekomen tijdens vertrouwelijk overleg tussen de raad van bestuur van Daf en de bonden. Bij Daf verdwijnen de komende twee jaar 1.600 arbeidsplaatsen, waarvan 400 in Nederland. Dat gebeurt, aldus bestuurder F.Koolen van de Industriebond FNV, in het kader van ongeveer twintig kleinere reorganisaties, die allemaal afzonderlijk met de bonden zullen worden besproken.

In principe is afgesproken dat voor werknemers van 50 jaar en ouder geen vervangend werk zal worden gezocht. Dat gebeurt wel voor jongere werknemers.

Werknemers die worden ontslagen krijgen tijdelijk een aanvulling op hun WW-uitkering. In het kader van het sociaal plan is ook afgesproken dat de extra aanvullingen van Daf op de VUT-regeling en de WAO-uitkering zullen worden teruggebracht tot het niveau dat landelijk geldt in het kader van de metaal-CAO. Daf heeft de bonden toegezegd dat er verder niet zal worden gekort op andere aanvullende regelingen.

Daf Trucks heeft in het afgelopen jaar al ingrijpend gereorganiseerd; in de tweede helft van '91 verdwenen daardoor al 1200 banen. Daf heeft '91 volgens de raad van bestuur afgesloten met “een zeer aanzienlijk verlies”. Omdat de vraag naar vrachtwagens voorlopig nog beperkt is, heeft Daf voor de komende maanden voor 2200 man werktijdverkorting ingevoerd. Dat leidt in de eerste helft van dit jaar nog tot verlies. Voor geheel '92 verwacht Daf een belangrijke verbetering.

Bij Daf werken in totaal circa 14.700 mensen, waarvan ongeveer 6000 in Nederland.