Winst IHC Caland naar ruim 51 miljoen

ROTTERDAM, 21 JAN. IHC Caland, leverancier van materieel voor de “offshore” olie-industrie en het baggerbedrijf, verwacht over het afgelopen jaar een winst van 51,4 miljoen gulden. Dat is 18,4 miljoen gulden meer dan over 1990. Per aandeel steeg de nettowinst van 5,70 tot 8,88 gulden.

De winst uit de gewone bedrijfsvoering nam met 20 procent toe van 27 miljoen gulden (4,66 per aandeel) tot 32,5 miljoen gulden (5,61 per aandeel). De winst werd positief beïnvloed door buitengewone baten van 18,9 miljoen uit boekwinst op de verkoop van het belang (van 19,4 procent) in het ingenieursbureau Fugro-McClelland in Leidschendam en door vrijgevallen voorzieningen.

IHC Caland heeft in het afgelopen jaar voor 591 miljoen gulden aan opdrachten ontvangen tegen voor 479 miljoen gulden in 1990. Aan het eind van het jaar bevatte de orderportefeuille 690 miljoen gulden aan opdrachten tegen 550 miljoen eind 1990. Gezien de goede marktvooruitzichten voor alle groepsmaatschappijen denkt de onderneming in “redelijk optimisme” dat de winst uit gewone bedrijfsuitoefening dit jaar kan uitkomen op ongeveer 36 miljoen gulden (6,22 gulden per aandeel).

IHC Caland, dat bijna 1200 werknemers in dienst heeft, stapte vorig jaar uit Fugro in verband met concentratie op kernactiviteiten. Het belang werd met een boekwinst van circa 10 miljoen gulden verkocht aan een aantal institutionele beleggers, waaronder Nationale Nederlanden. Bij die gelegenheid voorspelde de directie dat de winst over 1991 zou toenemen tot ten minste 45 miljoen gulden.