VN: voorwaarden voor hulp Somalië

NEW YORK, 21 JAN. De VN zullen een grote hulpoperatie voor Somalië op gang brengen, wanneer de strijdende partijen in de burgeroorlog een staakt-het-vuren in acht nemen.

Dat heeft de secretaris-generaal van de VN, Boutros Boutros-Ghali gisteren gezegd. Tevens zou sprake zijn van een vredesmacht in Somalië, die onder leiding zou staan van de Organisatie van Afrikaanse Staten. Volgens VN-bronnen bereiden twee VN-agentschappen, het voedselprogramma en het kinderfonds Unicef, een hulpactie ter waarde van in totaal twaalf miljoen dollar voor. Daaruit zouden voorraden voor drie maanden betaald worden en veldhospitaals. Hulpoperaties in Somalië werden gestaakt na de recente moord op een afgevaardigde van het Internationale Rode Kruis en een arts in dienst van de VN. Sinds november vorig jaar zijn naar schatting 20.000 Somaliërs, vooral burgers, omgekomen in de strijd tussen verschillende rivaliserende stammen. (Reuter)