Twee doden bij brand in hart Zwolle

ZWOLLE, EINDHOVEN 21 JAN. Bij een brand in Zwolle zijn vanmorgen twee brandweerlieden om het leven gekomen. Zij werden bedolven onder een muur van het uitgebrande pand, die plotseling instortte. Drie collega's liepen daarbij ernstige verwondingen op. Bij een tweede grote brand vandaag, in de binnenstad van Eindhoven, werden vijf winkels vernield.

De brandweer van Zwolle was nog bezig met nablussen toen omstreeks elf uur de resten van het historische pand naar beneden kwamen. De brand, die vannacht om vijf uur in een cadeauwinkel ontstond door oververhitting van een elektrische kachel, heeft voor miljoenen schade aangericht. Twee panden naast de winkel werden zwaar beschadigd. Een vierde winkel liep lichte schade op. De brand begon omstreeks vijf uur vanmorgen in de cadeauwinkel. Kamerbewoners in de naastgelegen panden werden geëvacueerd. Boven de cadeauwinkel woonde niemand.

In een winkelcentrum in de binnenstad van Eindhoven woedde vannacht ook een grote brand. De getroffen winkels liggen in de nabije omgeving van de Catharinakerk. De brandweer hield geruime tijd rekening met de mogelijkheid dat de brand zou overslaan naar het Stratumseind, het uitgaansgebied van de stad. Vanochtend tegen vijf uur had de brandweer de brand onder controle. Vijf panden zijn goeddeels uitgebrand. De schade beloopt honderdduizenden guldens, persoonlijke ongelukken deden zich niet voor. De brandweer houdt rekening met de mogelijkheid van brandstichting na een inbraak.