Scouts openen jacht opvoetbaltalent in Afrika

DAKAR, 21 JAN. Een groot aantal Europese clubs heeft tijdens de strijd om de Afrikaanse voetbalbeker de jacht op de donkere topspelers geopend.

Gisteren deelde de Italiaanse voetbalmakelaar Domenico Ricci mee, dat de Zambianen Melu en Mbasela volgend seizoen in de Franse competitie voor respectievelijk Montpellier en Saint Etienne spelen. De voormalige profvoetballer heeft naar eigen zeggen ook de Nigeriaan Yekini, met drie treffers topscorer van het toernooi, van Vitoria Setubal naar Sochaux getransfereerd.

Veel Italiaanse scouts en makelaars wonen het Afrikaans kampioenschap bij. Ricci verwacht dat in de toekomst veel Afrikaanse voetballers onderdak zullen vinden bij Italiaanse clubs, omdat de spelers relatief goedkoop zijn. Op dit moment spelen bijna driehonderd Afrikanen voor Europese teams.

Vanuit Johannesburg kwam de mededeling dat de Zuidafrikaanse voetbalbond een uitnodiging heeft ontvangen mee te doen aan de voorronden van de strijd om de Afrikaans kampioenschap in 1994. De wereldvoetbalbond beslist op 3 juli over een hernieuwd lidmaatschap van Zuid-Afrika. Het land werd in 1976 wegens de apartheidspolitiek uitgesloten.

Ivoorkust en Ghana completeren de halve finales van de strijd om de Afrikaanse voetbaltitel. Ivoorkust zegevierde na verlenging met 1-0 over Zambia en Ghana versloeg Congo met 2-1. Ivoorkust ontmoet in de halve eindstrijd Kameroen. Ghana speelt tegen Nigeria.

Ivoorkust en Zambia hielden elkaar in de reguliere speeltijd in evenwicht. De verlenging bracht na vier minuten uitsluitsel. Invaller Donald Sie maakte de belangrijke treffer voor Ivoorkust, waarmee het als favoriet gestarte Zambia werd uitgeschakeld. Sie passeerde, na een pass van de in Frankrijk groot geworden Traore, de doelman met een schot van vijftien meter. De bal werd door een verdediger van Zambia van richting veranderd. Het duel werd door 7500 toeschouwers bekeken. Om het stadion enigszins vol te krijgen, had de organisatie de prijzen van de toegangskaarten met ruim tachtig procent verlaagd.

Ghana, een van de sterkste landen met aanvallend goede spitsen als Yeboah, Prince Polley, Pele en Lamptey, had moeite met Congo. De ploeg nam weliswaar na een half uur een voorsprong via de bij Frankfurt spelende Yeboah, maar moest kort na de rust de gelijkmaker van Tchibota toestaan. Een sterke dribbel van Pele besliste het duel, dat gekenmerkt werd door harde overtredingen.