Ruzies, berovingen en bedreigingen in taxi

AMSTERDAM, 21 Jan. Sinds 1976 zijn elf taxichauffeurs in Nederland bij het uitoefenen van hun werk door geweldsmisdrijven om het leven gekomen. De meeste daarvan hadden plaats in de periode 1980 tot 1983.

Vorige maand werd voor het NS-station in Bergen op Zoom een 47-jarige taxichauffeur uit Antwerpen aangetroffen die door een messteek om het leven was gekomen. Een jaar geleden raakte een Rotterdamse taxichauffeur zwaar gewond nadat een klant hem met een vuurwapen in het gezicht en de onderarm had geschoten. De passagier schoot op de chauffeur toen deze hem vroeg de ritprijs te betalen.

Taxichauffeurs beklagen zich over de toename van ruzies over de rekening, berovingen en mishandelingen door klanten, waarbij sprake is van het gebruik van messen of vuurwapens. Al jaren vragen de chauffeurs een betere bescherming. Begin jaren tachtig werd, na een onderzoek van een commissie onder leiding van het Tweede-Kamerlid Van Der Doef, geƫxperimenteerd met een beveiligde auto naar model van de Londense taxi. Daarbij is sprake van aparte compartimenten voor de bestuurder en de passagiers, die zijn gescheiden door een ruit van kogelvrij glas.

De proef met de nieuwe taxi, die door het ministerie van verkeer en waterstaat werd gesteund, kreeg echter geen navolging. Het noodkanaal, eveneens een advies van de commissie-Van Der Doef, werd wel ingevoerd. In 1987 voerden Amsterdamse taxichauffeurs actie voor een open kanaal, waarmee een permanente verbinding met collega's gegarandeerd is.

Met de toeneming van het geweld tegen de taxichauffeurs verharden ook de reacties. Vorig jaar reden taxichauffeurs in Rotterdam willekeurig kleurlingen klem, nadat een collega door twee Surinaamse jongens was overvallen en neergestoken. Van de zes personen die op deze manier waren aangehouden, bleek uiteindelijk geen tot de daders te behoren.