Rode Khmers verbreken bestand in Cambodja

PHNOM PENH/BANGKOK, 21 JAN. De Cambodjaanse Rode Khmers hebben gisteren beschietingen uitgevoerd op dorpen in het midden van Cambodja. Bij de aanval van de Rode Khmers, de ernstigste schending van het vredesakkoord dat vorig jaar onder supervisie van de Verenigde Naties tot stand kwam, werden dertien burgers gedood en zo'n 10.000 mensen sloegen op de vlucht.

Volgens berichten van een radiostation van de Rode Khmer in Thailand zouden er vorige week tijdens een treffen met regeringstroepen 25 militairen zijn gesneuveld en 38 gewond. De radio herhaalde beschuldigingen die ze al dikwijls heeft gedaan als zou Vietnam nog steeds militair aanwezig zijn in Cambodja.

Gezanten van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de VN pleitten er na het incident van gisteren voor om zo spoedig mogelijk VN-militairen naar de provincie Kompong Thom ten noorden van de hoofdtad Phnom Penh te sturen in de hoop aldus verdere incidenten te voorkomen.

Waarnemers in Phnom Penh sloten niet uit dat de Rode Khmers hun aanval juist hadden uitgevoerd met het doel om snel VN-troepen in het gebied te krijgen. Rode Khmer-leider Khieu Sampan eiste vorige week dat de VN op korte termijn troepen naar acht gebieden in het land zouden sturen.

Medewerkers van het Rode Kruis meldden intussen dat bij de beschietingen in Kompong Thom 25 dorpen onder vuur waren gekomen. Ook zouden er al eerder beschietingen zijn uitgevoerd, de ernstigste al op 6 en 7 januari. Sommige dorpen zouden goeddeels zijn verbrand.

De 10.000 mensen die op de vlucht sloegen, bivakkeren nu langs een grote weg in de buurt, te bang om naar hun dorpen terug te keren. Het Cambodjaanse Rode Kruis heeft inmiddels hulpgoederen naar de ontheemden gestuurd. Door de nieuwe golf vluchtelingen is het totaal aantal mensen dat in Cambodja van huis en haard is verdreven, gestegen tot 180.000. Buiten Cambodja wachten bovendien nog eens 370.000 vluchtelingen tot de toestand in hun land veilig genoeg is om terug te keren. (Reuter, AFP)