PREI IN CITROENSAUS

Zijn er nog vaders en moeders die hun kinderen bestraffend toespreken als ze hun bordje niet leeg eten en verwijzen naar zielige Ethiopische en Roemeense kindertjes?

Als ik een kind was zou ik liever een oud Armeens gezegde te horen krijgen dat als volgt luidt: “Als je een beetje eten op je bord laat liggen zul je iemand trouwen met een litteken in het gezicht, maar als je je bord schoon likt zul je een knap en rijk iemand krijgen”.

Deze Armeense prei in citroensaus kan zowel warm als koud gegeten worden:

750 gram prei

350 milliliter kippebouillon

3 eetlepels olijfolie

mespunt suiker

het sap van 1 citroen

1 ei

1 theelepel bloem

1 eetlepel fijngehakte dille

peper

Was de prei schoon. Smoor de in stukken van 10 centimeter gesneden preien in de olijfolie tot ze zacht beginnen te worden. Ze mogen echter niet bruin worden.

Voeg de bouillon, suiker en het zout toe en breng het aan de kook. Draai het vuur laag en laat de preien enkele minuten stoven.

Schep de preien uit de pan en leg ze in een schaal. Van de in de pan achtergebleven bouillon wordt nu de citroensaus gemaakt. Kook het vocht tot de helft in. Maak de bloem aan met een klein beetje water. Doe er wat van het warme vocht bij en roer er een glad papje van dat al roerend wordt teruggegoten in de pan.

Klop het ei met het citroensap los in een kom. Doe hier wat van de warme saus bij en giet het al roerend terug in de pan. Laat de saus nu ongeveer 2 minuten zachtjes koken.

Wentel de preien door deze saus. Strooi er vlak voor het opdienen fijngehakte dille over. Bij dit gerecht smaken zowel gegrillde kip als lamsvlees zeer goed.