Poster

In NRC Handelsblad van 15 januari staat op pagina 4 een intrigerende driekolomsfoto afgedrukt. Voor een Algerijnse vrouw staat een jongetje een poster te lezen met daarop de tekst:

“On peut tromper tout un peuple une partie du temps et une partie du peuple tout un temps, mais on ne peut tromper tout un peuple tout le temps.”

Dat ken ik in een andere vorm. Na enig denken en zoeken: de LP "The Freewheelin Bob Dylan' verschenen in mei 1963 en daarop het nummer "Talkin' World War III BLues'. Het laatste couplet: (...) Half of the people can be part right all of the time, Some of the people can be all right part of the time, But all of the people can't be all right all of the time. I think Abraham Lincoln said that.

Citeert Dylan hier nu Abraham Lincoln die Mohammed citeert of citeert het FIS, zij het in aangepaste vorm, voor het eerst eens niet de Profeet maar de voormalige Amerikaanse president? Nader onderzoek lijkt gewenst.