Poging tot staatsgreep Kongo leidt tot geweld

BRAZZAVILLE, 21 JAN. De poging van eenheden van het Kongolese leger om de macht over te nemen en premier André Milongo aan de kant te zetten, is gisteren uitgelopen op bloedvergieten. Soldaten schoten in Brazzaville op demonstrerende aanhangers van Milongo. Daarbij zijn vijf mensen om het leven gekomen en een onbekend aantal anderen gewond.

De tegen Milongo rebellerende eenheden hebben zich meester gemaakt van het vliegveld en het radio- en televisiestation en controleren strategische punten in de hoofdstad Brazzaville. Ze zijn er echter niet in geslaagd Milongo te arresteren. De premier is volgens sommige vertrouwelingen ondergedoken op het platteland.

Volgens andere berichten is hij gewoon thuis in Brazzaville. In een via een woordvoerder verspreide verklaring liet Milongo weten dat “Brazzaville zich in het ritme van een staatsgreep bevindt” en dat die staatsgreep, indien succesvol, zal leiden tot een inperking van de burgerlijke vrijheden. Later gisteren gingen in de wijk Bas-Congo, waar Milongo woont, duizend van zijn aanhangers de straat op. Toen ze geen gevolg gaven aan oproepen van soldaten om uiteen te gaan, schoten die eerst in de lucht en vervolgens op de betogers. Volgens een militaire woordvoerder openden de soldaten het vuur uit zelfverdediging, toen demonstranten trachtten hun jeep in brand te steken.

De rebellerende militairen hebben gisteren laten weten een nieuwe burgerlijke regering te willen vormen, waaraan ze zelf niet deelnemen en die zou moeten worden gevormd door het interim-parlement. Het is voorlopig onduidelijk in hoeverre het militaire opperbevel de hele strijdmacht achter zich heeft in de poging, Milongo opzij te zetten. Volgens de premier is slechts “een fractie” van de strijdkrachten bij de opstand betrokken. Hij liet gisteren weten dat selchts drie regimenten achter de poging tot een militaire staatsgreep staan en dat de rest van de strijdkrachten zijn regering trouw is gebleven. (AFP, Reuter)