Maij: voetbalsupporters na rellen ten onrechte vrij

BORNE/ GRONINGEN, 21 JAN. De supporters van de FC Groningen die zondag ernstige vernielingen in een trein hebben aangericht, zijn volgens minister Maij-Weggen (verkeer en waterstaat) ten onrechte vrijuit gegaan.

Ze zei dat gisteravond op een partijbijeenkomst van het CDA in Borne. Volgens Maij-Weggen is het de hoogste tijd tegen dit soort criminaliteit harder op te treden. “Deze mensen hebben de gemeenschap met een schade van zo'n honderdduizend gulden opgescheept zonder dat ze daarvoor ter verantwoording zijn geroepen. Ik heb daar weinig goede woorden voor over”, aldus Maij-Weggen.

De speciaal met voetbalrellen belaste officier van justitie mr. H. van Voorst van de rechtbank in Groningen verklaart dat de Spoorwegen Justitie pas een half uur voor aankomst van de trein in Groningen op de hoogte hebben gesteld. “Op zondagmiddag kun je dan niet voldoende politiemensen op de been brengen. Dertig agenten zijn te weinig om een groep van naar later bleek niet 120, maar 180 supporters in toom te houden. Als dit tijdig was overlegd hadden ME'ers de zaak kunnen afgrendelen, dat is in het verleden vaak genoeg gebeurd. In 1985 hebben we nog 50 supporters aangehouden en vorig jaar mei 125 die uit Amsterdam terugkwamen.”

Van Voorst vindt het onjuist dat de NS niet met het OM hebben overlegd over het wel of niet terugzenden van de supporters en de mogelijke gevolgen daarvan. “Je kunt je ook de vraag stellen waarom die trein naar Groningen moest en niet naar Enschede. Deze lieden wilden naar een voetbalwedstrijd. De gevolgen laten zich dan raden. Mijn collega Geerds heeft de NS zondag gezegd dat wij niks kunnen doen. Je kunt niet 120 lieden door 30 agenten laten aanhouden en als dat al gebeurt moet je zekerheid hebben dat zij de aangerichte vernielingen werkelijk hebben gepleegd. Dat kan alleen als je de supporters in aparte compartimenten zet, waarbij de tussendeuren zijn afgegrendeld. Nu liepen ze door de hele trein. Zoek dan maar eens uit wie wat heeft gedaan”, aldus Van Voorst.

Hij zegt "bijzonder teleurgesteld' te zijn in de NS, "die nu de beschuldigende vinger naar het OM wijst. “De inhoudelijke informatie van de NS deugde al eerder niet. Om half twaalf werd tegen de gemeentepolitie Groningen gezegd dat er 50 supporters werden teruggestuurd en een uur later zijn het er opeens 120. Mag het een onsje meer zijn? Het lijkt de supermarkt wel”, aldus Van Voorst.

Volgens NS-woordvoerster W. Buurman is echter door de NS “correct en volgens de regels gehandeld”. “Het heeft nu geen zin om detalis uit te spitten. De enigen die zich nu rotlachen zijn de supporters die de trein hebben vernield.”

De Tweede-Kamerleden Wolffensperger (D66) en Lilipaly (PvdA) hebben minister Hirsch Ballin (justitie) gisteren in schriftelijke vragen opheldering gevraagd over de gang van zaken.