Hurd uit zich in Moskou optimistisch

MOSKOU, 21 JAN. De Britse minister van buitenlandse zaken, Douglas Hurd, heeft gisteren in Moskou gezegd “redelijk bemoedigd” te zijn na zijn gesprekken in Moskou, Kiev en Alma-Ata over de ontmanteling van de kernmacht van de vroegere Sovjet-Unie.

Hurd, de eerste Westerse politicus van betekenis die sinds de opheffing van de Sovjet-Unie vorig jaar op een bezoek komt, sprak op een persconferentie. “Natuurlijk zijn er problemen, hoe zou het ook anders kunnen zijn”, zei Hurd gevraagd naar zijn opvatting over de Russisch-Oekraïense meningsverschillen over de afwikkeling van het Sovjet-militaire verleden. “Maar ik bespeur bij alle partijen de wens om langs de weg van onderhandelingen een oplossing te vinden.”

Sprekend over de spanningen tussen Moskou en Kiev meende de Britse minister dat “het belangrijk is dat beide republieken zich niet begeven in een rivaliteit die voor hen beide langdurig schadelijk zou zijn”. Over het voornaamste strijdpunt in de Russisch-Oekraïense relatie, de toekomst van de marine in de Zwarte Zee, wilde Hurd geen oordeel vellen.