Gedetineerden in Breda mogen af en toe roken

DEN BOSCH, 21 JAN. Gevangenen in de Boschpoort in Breda mogen nog wel roken, maar niet meer altijd en overal.

Dit heeft het Ambtenarengerecht bepaald in een door een gevangenbewaarder aanhangig gemaakte zaak. De bewaarder had de directeur van de Boschpoort om een rookverbod gevraagd. De directeur vreesde onrust en beriep zich op de Gevangenismaatregel, waarin staat dat gedetineerden de gelegenheid moeten hebben om te roken behalve wanneer of waar de directeur dat verbiedt. Volgens het Ambtenarengerecht betekent dat niet dat de directeur zich niet aan het Tabaksbesluit hoeft te houden. Volgens de advocaat van de bewaarder betekent dit dat ook gevangenen rekening moeten houden met niet-rokers. Hij zei dat de uitspraak zo algemeen is geformuleerd dat ze ook van toepassing is op andere huizen van bewaring en gevangenissen.