Foto: ULSAN- Zo'n 2000 werknemers van Hyundai, de ...

Foto: ULSAN- Zo'n 2000 werknemers van Hyundai, de grootste autofabriek van Zuid-Korea, houden nu al zes dagen de fabriek in Ulsan bezet, een industriële havenstad 325 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Seoel.

Gisteren is extra politie gearriveerd om de al aanwezige 10.000 man tellende zwaar bewapende politiemacht te versterken. De militante werknemers, die zijn gemaskerd en bewapend met stalen buizen en vuurbommen, hebben zich gebarricadeerd achter nieuwe auto's, vrachtwagens en autobanden. De vakbonden hebben gisteren aangeboden de bezetting te beëindigen als de politie de vakbondsleiders niet arresteert en de onderneming de werknemers een gevraagde premie van een niet nader genoemd bedrag uitkeert. De directie van Huyndai is tot betaling bereid, maar zegt niet te kunnen interveniëren bij de politie. De 30.000 werknemers bij Hyundai, de grootste werkgever van het land, verdienen gemiddeld 1.600 dollar per maand. De fabriek produceert jaarlijks 1,1 miljoen auto's. De Zuidkoreaaanse minister van arbeid, Choi Byung-yul, waarschuwde gisteren dat de tijd verstrijkt voor een vreedzame oplossing van het arbeidsconflict. Een politiehelikopter strooide gisteren boven het fabrieksterein pamfletten uit waarin de bezetters werd gevraagd hun actie onmiddellijk te staken. (Foto's AP)