Dollar weer verder omhoog; Handelssurplus Japan in 1991 50 pct omhoog

TOKIO, 21 JAN. Het overschot op de Japanse handelsbalans is in het afgelopen jaar met vijftig procent gestegen tot 78,23 miljard dollar. In 1990 bedroeg het overschot nog 52,15 miljard dollar.

Dat heeft het ministerie van financiën in Tokio vandaag bekendgemaakt.

Het Japanse handelsoverschot met de Verenigde Staten nam maar heel weinig toe, van 37,95 miljard dollar in 1990 tot 38,45 miljard dollar in 1991. Het overschot in de handel met de Europese Gemeenschap steeg fors, van 18,49 tot 27,38 miljard dollar.

De sterke groei van het totale handelsoverschot zal ongetwijfeld verkeerd vallen bij de handelspartners van Japan. De pogingen van Japan om zijn economie te laten groeien via de binnenlandse vraag in plaats van via de export hebben nog niet veel uitgehaald. De export groeide in het afgelopen jaar met 9,6 procent tot 314,6 miljard dollar. De invoer nam met maar 0,7 procent toe tot 236,4 miljard dollar.

De centrale banken van Japan en de Verenigde Staten intervenieerden afgelopen weekeinde om de opmars van de koers van de dollar te stoppen. Een hoge dollarkoers ten opzichte van de yen is ongunstig voor de Amerikaanse export en stuwt de Japanse export verder omhoog. Beide centrale banken verkochten massaal dollars en dat deed de koers van de Amerikaanse munt onmiddellijk fors dalen. Gisteren zakte de dollar in Amsterdam 2,5 cent en vanmorgen nog eens een halve cent.

Zaterdag komt de groep van zeven belangrijkste industrielanden (G-7) in New York bijeen. De internationale valutabewegingen zullen dan prominent op de agenda staan. De centrale banken van de overige vijf leden van de G-7 (Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Canada) waren overigens niet bij de jongste interventie betrokken.

Van het Japanse handelsoverschot van 38,45 miljard dollar met de VS komt zo'n driekwart voor rekening van auto's en auto-onderdelen. De Japanse premier, Kiichi Miyazawa, heeft gisteren voor de Japanse televisie gezegd dat het "actieplan' dat hij met de Amerikaanse president Bush heeft afgesproken tijdens diens bezoek aan Japan twee weken geleden, geen beloftes inhoudt om meer Amerikaanse auto's en auto-onderdelen te kopen. Volgens de premier gaat het louter om tamelijke conservatieve voorspellingen over de invoer van produkten die de Japanse industrie van plan is af te nemen.

In december van het afgelopen jaar exporteerde Japan voor 29,56 miljard dollar. De invoer kwam toen uit op 19,55 miljard dollar. Het overschot van tien miljard dollar was 84,1 procent hoger dan de 5,44 miljard dollar van december 1990. In november kwam het handelsoverschot van Japan uit op 6,56 miljard dollar. Volgens schattingen van deskundigen zal het Japanse handelsoverschot in 1992 aanzienlijk hoger uitvallen dan in 1991. (Reuter, AFP)