d'Ancona: minder uren regio-omroep

AMSTERDAM, 21 JAN. De regionale omroepen mogen per dag niet meer dan zes uur uitzenden. In de overige zendtijd moet het programma van de landelijke nieuws- en actualiteitenzender Radio 1 worden overgenomen. Dat verlaarde minister D'Ancona gisteren bij de opening van de studio van Radio Noord-Holland in Amsterdam.

Volgens de minister vullen de 13 regionale omroepen op dit moment te veel zendtijd zelf, een groot aantal tot elf uur per dag. D'Ancona staat een beperking van de regionale zendtijd voor, teneinde samen met Radio 1 te komen tot een harmonieuze en kwalitatief hoogwaardige mix van landelijk, internationaal en regionaal nieuws.

Als de ROOS, de overkoepelende organisatie van de regionale omroepen, daartoe op korte geen concrete voorstellen doet, dan zal de minister zelf maatregelen treffen. Regionale omroepen moeten een regionaal getinte berichtgeving verzorgen, meent de minister, en de koppeling van de regionale omroepen tot één landelijk net is ongewenst. Ze wil die koppeling desnoods per wet voorkomen.

Een woordvoerder van de ROOS vindt de voorgenomen beperking van de regionale zenduren in strijd met het goed functioneren van radiostations. Volgens hem vormen op dit moment de regionale stations de enige succesvolle vorm van publieke radio, want de landelijke radio gaat langzamerhand aan onherkenbaarheid en versnippering over teveel zendgemachtigden ten onder. Als de regionale omroepen gekoppeld worden aan de landelijke, dan betekent dat volgens de ROOS “moord op de regionale omroep”.

Er liggen weliswaar concrete voorstellen van de ROOS aan de landelijke omroepen om tot samenwerking te komen, maar daarop is door "Hilversum' vooralsnog niet gereageerd. De regionale omroepen willen wel landelijk en internationaal nieuws uit Hilversum overnemen, maar dat zou dan door een centrale, bij voorkeur door de NOS geleide redactie moeten worden verzorgd. De ROOS is daarover in gesprek met de NOS en de Wereldomroep.