Damrak schudt zwakke dollar van zich af; winst CVG

AMSTERDAM, 21 JAN. De Amsterdamse effectenbeurs opende vandaag vriendelijk. De handel was tamelijk geanimeerd, waarbij het papierfonds Crown van Gelder opviel door een flinke koerswinst.

AMSTERDAM De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs stegen vanmorgen ondanks een lagere dollarkoers. De dunne handel werd echter grotendeels gedomineerd door professionele partijen. Als de belangrijkste positieve factoren werden genoemd de hogere koersen bij de staatsleningen en de goede stemming op de Duitse beurzen. De agent van financiën verhoogde vanmorgen de prijs van de laatste toonbanklening tot drie keer toe. “Hierdoor neemt het vertrouwen in de markt enigszins toe”, aldus een handelaar van commissionair Amstgeld.

Op de beursvloer heerst de verwachting dat Amsterdam een aantal stappen achter zal blijven lopen op Wall Street. Een analist: “Wall Street in op het moment in de greep van een jojo-effect. De koersen kunnen daar gemiddeld vier of vijf procent dalen, maar dat zal Amsterdam niet deren doordat we achterlopen bij de VS.”

De EOE-index, die gisteren sloot op 291,61, was omstreeks het middaguur bijna twee punten hoger. De belangrijkste graadmeter van de beurs nadert daarmee de psychologisch belangrijke barrière van 300 punten.

Bij de individuele fondsen viel weinig vuurwerk te bespeuren. Een van de weinige opvallende fondsen was papiermaker Crown van Gelder waarvan de koers enige guldens steeg. Crown kwam vanmorgen met het bericht dat de netto winst vorig jaar is gestegen tot 25,3 miljoen gulden, tegen 22,5 in 1990. Het papierfonds verwacht voor dit jaar een lagere winst.

De verbeterde resultaten van CVG deden KNP tachtig cent (bijna 2 procent) aantrekken, terwijl Gelderse Papiergroep ook flinke winst boekte.

Procentueel gezien de grootste vooruitgang boekte Pakhoed, dat zich negentig cent verbeterde op 45,30 gulden. Ook Fokker, dat mogelijk een eerste order krijgt van tien toestellen voor de F-70 van KLM City Hopper, zat in de lift. De vliegtuigbouwer trok twee kwartjes aan op 30,30 gulden. Bij sommige marktpartijen heerst teleurstelling over het koersverloop van Philips dat vanmorgen een winst liet zien van maar enkele dubbeltjes, ruim verwijderd van het hoogterecord van de afgelopen 12 maanden (37,70 gulden).

In de financiële sector werd vanmorgen nog relatief de grootste omzet geboekt, maar de winst van fondsen als Aegon en ING bleef beperkt tot enkele dubbeltjes. De koers van ABN Amro, die ook enkele dubbeltjes hoger noteerde, leek onberoerd door het bericht dat honderden banen bij de grootbank moeten verdwijnen.

Op de lokale markt boekte IHC Caland enkele procenten koerswinst. Aanleiding daartoe vormde de vorig jaar gerealiseerde winststijging van 33 tot 51,4 miljoen gulden.

Bij Medicopharma en HCS was net als gisteren weer sprake van paniekverkopen. Nadat de koers van HCS gisteren bijna halveerde op 1,20 gulden, daalde het in ontbinding verkerende fonds vanmorgen naar nog lagere niveau's. Omstreeks het middaguur resteerden nog maar 95 cent van het fonds dat twee jaar geleden nog bijna twintig gulden noteerde.

Dramatisch was ook de verdere afkalving van de koers van Medicopharma. Het fonds kwam vrijdag met het bericht dat een geplande management buy-out was afgeketst. In beurskringen overheerst nu de mening dat binnen enkele dagen het faillisement al worden aangevraagd voor het in sursèance van betaling verkerende Medicopharma.

NEW YORK Wall Street sloot lager na een rustige sessie mede als gevolg van een feestdag, de Martin Luther King holiday. Op de beursvloer werd de relatieve rust met instemming begroet na de hectische gebeurtenissen van de afgelopen twee weken, waarbij de koersen zeven keer op recordhoogte sloten. Sommige analisten menen dat de afgelopen tijd teveel geld is gevloeid naar cyclische fondsen als gevolg van de speculatie op een economisch herstel. Zij achten een neerwaartse correctie op Wall Street daardoor op korte termijn onvermijdelijk. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot gisteren 10,95 punten lager op 3.254,03.

LONDEN De beurs van Londen liet vanmorgen een verdeeld beeld zien, nadat de koersen aanvankelijk stegen als gevolg van index-gerelateerde aankopen en geruchten over biedingsberichten. Het FT-100-koersgemiddelde was omstreeks het middaguur vier punten lager op 2.540,9 punten.

FRANKFURT De koersen op de Duits beurzen stegen vanmorgen meer dan een procent bij forse omzetten, maar het Dax-30-koersgemiddelde bleef juist onder het niveau van 1.700 punten steken. De vraag was vooral gerelateerd aan de activiteit op de Duitse optiebeurs DTB.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio sloten vandaag bescheiden lager. Na de koersdaling gisteren is Tokio aangeland op het laagste koersniveau sedert 16 maanden. De handel werd gekenmerkt door kleine omzetten en orders die waren gerelateerd aan de termijnmarkt. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 55,52 punten lager op 20.858,30.