Buitendijk verbolgen over financiele eisen Krajicek

ROTTERDAM, 21 JAN. Hoewel Richard Krajicek volgens toernooi-directeur Wim Buitendijk nog steeds welkom is heeft het er alle schijn van dat de 19-jarige Hagenaar niet van de partij zal zijn tijdens het ABN Amro-toernooi dat van 24 februari tot en met 1 maart in Rotterdam wordt gehouden.

Tijdens de voor hem in Melbourne zo voorspoedig verlopende Australian Open, waar Krajicek vannacht in de kwartfinale speelt tegen de Duitser Michael Stich, liet de Hagenaar afgelopen week weten verbolgen te zijn over het feit dat de toernooi-organisatie in Rotterdam hem heeft proberen af te schepen met een fooi. “Terwijl Edberg, Becker, Lendl en McEnroe honderdduizenden guldens startgeld krijgen”, pruilde de Nederlandse wereldster in spe. “Ik krijg in het buitenland meer aangeboden dan in Nederland. Dat hoort niet zo te zijn, want je bent goed voor extra publiek. Ik vind niet dat die man (Buitendijk, red) er van uit mag gaan dat de Nederlandse spelers voor niets naar zijn toernooi komen. Wij hebben ook een waarde.”

Het is een verhaal dat bij Wim Buitendijk, naast het ABN Amro-evenement ook organisator van het grastoernooi in Rosmalen, duidelijk in het verkeerde keelgat is geschoten. “Het verhaal van Krajicek is niet alleen overdreven, maar bovendien onjuist”, zegt de verbolgen Lagendijk over de uit Australie overgewaaide kritiek die ook hem ter ore is gekomen. Buitendijk: “De realiteit is dat ik sinds afgelopen augustus op de US open tot de "entry-deadline' maandagavond van ons toernooi in Rotterdam heb gesproken met Krajicek. Met zijn zaakwaarnemer Peter Lawler van het managementbureau Advantage. Ik heb Lawler gevraagd: "komt Krajicek nou of niet?' Lawler antwoordde: "hij weet zelf niet wat hij wil. Hij weet het gewoon niet.' Krajicek is altijd van plan geweest het toernooi van Indian Wells in de Verenigde Staten te spelen. Daar heb ik geen moeite mee. Maar laat hij dat dan zeggen en niet de zwarte piet naar ons toeschuiven.”

Het toernooi van Rotterdam wordt met de deelneming van Edberg, Becker, Lendl en McEnroe het sterkste tennistoernooi dat de laatste jaren in Nederland is georganiseerd. Bovendien geven de Nederlanders Siemerink, Haarhuis, Koevermans, Schapers en Eltingh acte de presence. Ook de Nederlanders krijgen van Buitendijk startgeld. Daarnaast kunnen zij profiteren van een aantrekkelijk bonus-bedrag wanneer zij onverhoopt goed presteren in Ahoy.

Buitendijk: “Toen de contacten met Krajicek liepen stond hij 35, 40 op de wereldranglijst. Op zo'n moment voel ik me niet geroepen om Krajicek meer te betalen. Een buitenlander die 40 op de ranglijst staat en hier naar toe komt durft het woord startgeld niet eens in de mond te nemen. Krajicek kan dan wel roepen: "Edberg en Becker krijgen wel veel geld in Rotterdam', maar ik hoef hem toch niet te gaan uitleggen hoe de verhoudingen in het moderne proftennis liggen. Wanneer Krajicek in de top vijf staat krijgt ook hij veel geld. Ons uitgangspunt is dat we spelers die boven de 25 op de ATP ranking staan geen startgeld bieden. Maar ik heb in dit speciale geval ook alle Nederlanders een aanbieding gedaan”

Krajicek zal door zijn prestaties in Melbourne wel in de buurt van de eerste 25 op de ATP-ranking komen komen of zelfs nog hoger stijgen op de ranglijst. Is Buitendijk bereid in dat geval alsnog een uitzondering voor hem te maken en hem een wild card te geven? Buitendijk: “Misschien wel. Dat weet ik niet. Want zijn eigen manager weet niet eens wat hij wil. Krajicek is van harte welkom in Rotterdam. Maar er is met zijn manager Lawler nooit over geld gesproken. Er kan natuurlijk alsnog gepraat worden. Maar dan moeten wel concrete afspraken gemaakt kunnen worden en geen zwarte pieten spel opgevoerd worden.”

Onwetend van alle commotie die hij heeft veroorzaakt geniet de 19-jarige Hagenaar momenteel volop van zijn succes in Melbourne. Na zijn overwinning tegen Christian Bergstrom blikte Krajicek optimistisch vooruit op zijn kwartfinale-wedstrijd vannacht tegen Wimbledon-winnaar Michael Stich. “Vorig jaar, toen in de vierde ronde Caratti mijn tegenstander was in plaats van Stich in de kwartfinale nu, speelden mijn gedachten al met de halve finale. Dat is knap stom geweest. Dat gebeurt mij niet meer. We hebben allebei een dodelijke service. Een break kan daarom al fataal zijn.”

De wedstrijd tussen Bergstrom en Krajicek was de enige van de vier enkels, die in de avonduren plaats vond. “Lekker spelen, al staan de lampen als je op links serveert wat moeilijk. Ik ben blij dat ik niet in de hitte op de baan moest. Een heel goede beslissing van de organisatoren”. Krajicek is redelijk populair in Melbourne. “Ik vind het prettig in Melbourne, de banen bevallen mij uitstekend, zij pikken bijvoorbeeld het effect van mijn tweede service behoorlijk op. Australie is een van de weinige landen waar ik mij gedurende een langere periode echt op mijn gemak voel.”