Argentinië wil Russen opnemen

BUENOS AIRES, 21 JAN. Argentinië is bereid honderdduizend immigranten uit de voormalige Sovjet-Unie op te nemen, op voorwaarde dat zij ten minste twintigduizend dollar meebrengen. Dit heeft de Argentijnse minister van buitenlandse zaken, Guido di Tella, gisteren gezegd.

Tijdens de internationale conferentie over hulp aan de voormalige Sovjet-Unie, die morgen in Washington begint, zal Argentinië de Verenigde Staten en de Europese Gemeenschap vragen dit "minimumbedrag' per immigrant te fourneren. De VS en de EG zouden zo een massale instroom van voormalige Sovjet-burgers op hun grondgebied kunnen voorkomen. Het geld zou volgens Di Tella betaald moeten worden uit de fondsen voor voedselhulp en uit de EG-landbouwsubsidies. “Op die manier helpen we de voedselschaarste in de voormalige Sovjet-Unie te bestrijden en nemen we een van de belangrijkste hinderpalen op het gebied van de internationale handel weg”, aldus Di Tella in een vraaggesprek met een Argentijnse krant.

Het overleg in Washington over de noodhulp aan de Sovjet-Unie wordt tevens beschouwd als een mogelijke brug naar het GATT-overleg over liberalisering van de wereldhandel, dat onder meer is vastgelopen op de EG-landbouwsubsidies.

Volgens Di Tella geldt het aanbod alle inwoners van de voormalige Sovjet-Unie, maar hij zei te geloven dat vooral etnische Russen uit de zelfstandig geworden Baltische staten van het aanbod gebruik zouden willen maken. (UPI, Reuter)