Airbus stort neer in Vogezen: 87 doden

PARIJS, 21 JAN. Een Airbus A-320 van de Franse luchtvaartmaatschappij Air Inter met 96 inzittenden, merendeels Fransen alsmede enkele Spanjaarden en Duitsers, is gisteravond enkele minuten voor de landing op het vliegveld van Straatsburg in de Vogezen verongelukt. Negen mensen, onder wie een moeder en haar nog geen tweejarige dochtertje, hebben de ramp overleefd.

Het toestel, dat even na zes uur in Lyon was opgestegen voor een vlucht naar Straatsburg, botste op de ruim 500 meter hoge heuvel Mont Saint-Odile bij het dorpje Barre, op circa 40 kilometer ten zuiden van Straatsburg.

Bij het voorbereiden van de landing werd het toestel gehandicapt door een dicht wolkendek op ongeveer duizend meter hoogte en een krachtige wind. Het botste op de heuvel terwijl het zich op dat moment op 1.200 meter hoogte had moeten bevinden.

De overlevenden konden zich in veiligheid stellen via een gat in de achterzijde van het toestel. Ze werden pas tegen middernacht door reddingsploegen bereikt. Bij de reddingsactie waren twee helikopters, een militair vliegtuig en in totaal bijna duizend man militairen, politie en brandweer betrokken. Het gebied van de Vogezen ten zuiden van Straatsburg waar de Airbus verongelukte is dun bevolkt en moeilijk bereikbaar. Het vroor er vijf graden en er lag sneeuw.

Over de oorzaak van het ongeluk bestond vanochtend nog geen enkele zekerheid. Vaststaat dat de Airbus bij het aanvliegen van de luchthaven van Straatsburg niet de vereiste hoogte in acht nam. Er wordt rekening gehouden met een menselijke fout, in de verkeerstoren of van de piloten van de Airbus. Er kan ook sprake zijn van een fatale rekenfout van de computers van de Airbus of van ijsvorming op de vleugels, waardoor het toestel snel onbestuurbaar kan worden.

De Airbus A-320, een verkeersvliegtuig voor korte en middellange afstanden, is een zeer geavanceerd toestel met slechts twee piloten in een cockpit waarin computers de taak van de boordwerktuigkundige hebben overgenomen. Deze vernieuwing hebben piloten in het verleden herhaaldelijk fel gekritiseerd.

Twee keer eerder zijn Airbustoestellen verongelukt, de eerste keer in 1988 bij een demonstratievlucht in Frankrijk (drie doden) en de tweede keer in 1990 in India, waarbij 96 mensen om het leven kwamen. In beide gevallen werd later vastgesteld dat er sprake was van menselijke fouten.