Zjelev gekozen tot president van Bulgarije

SOFIA, 20 JAN. Zjeljoe Zjelev is gisteren met ruime voorsprong gekozen tot president van Bulgarije. Hij versloeg in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen zijn rivaal Velko Valkanov, met naar schatting 53 procent van de stemmen.

In de eerste ronde was Zjelev er verrassend niet in geslaagd een absolute meerderheid te halen. Gisteren was het pleit echter al snel beslist: op basis van de uitslagen van nog geen derde van alle stembureau's werd Zjelev officieel tot winnaar uitgeroepen. Zijn voorsprong was toen zo groot dat die niet meer kon worden ingelopen. Valkanov, een nationalist die de steun genoot van de voormalige communistische partij, bleef steken op ongeveer 46 procent van de stemmen.

Dat Valkanov nog zoveel stemmen heeft gekregen, ligt volgens waarnemers aan de slechte economische toestand en de sterk gedaalde levensstandaard, waarmee de president - ondanks zijn beperkte bevoegdheden - eerder wordt geïdentificeerd dan oppositiekandidaat Valkanov.

“Het is in de Bulgaarse mentaliteit natuurlijk het staatshoofd verantwoordelijk te stellen voor alles, inclusief de hoge prijzen, de inflatie en de werkloosheid”, zei een van Zjelevs medewerkers. Zjelev komt voort uit de Unie van Democratische Krachten (SDS), die vorig jaar op het nippertje de parlementsverkiezingen won. (Reuter, AFP)