Vitesse blijft vierde; terugval FC Groningen

ROTTERDAM, 20 JAN. Vitesse handhaafde zich gisteren in de eredivisie op de vierde plaats dank zij een 1-0 zege bij SVV Dordrecht. Groningen verloor na vijf achtereenvolgende overwinningen pijnlijk met 4-1 in Enschede van FC Twente en moet een stapje terugdoen. De rol van VVV op het hoogste niveau lijkt al bijna uitgespeeld. De debutant verloor op eigen veld van Volendam, 0-1.

De positie van FC Den Haag blijft na het verlies in het Zuiderpark tegen MVV (1-2) eveneens kritisch. In Den Haag zijn de tijden snel veranderd. Het hoogste voetbal wordt voor vrijwel lege tribunes gespeeld, de nederlagen stapelen zich op, degradatie dreigt. Minder dan een jaar geleden werd landskampioen PSV nog afgebluft met 3-0. MVV hield aan de laatste twee bezoekjes aan het Zuiderpark nederlagen met 1-6 (18 februari '90) en 1-5 (7 oktober '90) over. Gisteren kregen de Maastrichtenaren twee punten in de schoot geworpen. Valk zette Den Haag (zonder de geschorste Lems) op voorsprong, waarna Visser en Hofman MVV aan de overwinning holpen scoorde.

FC Twente imponeerde na de rust van de wedstrijd tegen FC Groningen. Gaasbeek (2), Mulder en Leurink maakten de doelpunten. Wilson scoorde tegen, op een moment dat het duel al was beslist. De Enschedese spelers maakten zich bovendien in woord en gebaar sterk voor het aanblijven van technisch directeur Vonk, die naar POSV wil.

Hilgers, de kleinste man van het veld, besliste met het hoofd het duel met SVV Dordrecht in het voordeel van Vitesse. Voor de fusieclub betekende dat de derde thuisnederlaag van dit seizoen. FC Utrecht won voor het eerst deze competitie een uitwedstrijd.In Tilburg werd Willem II, de laatste tijd sterk spelend, met 1-0 verslagen. Meer nog dan doelpuntenmaker De Kock speelde de uitblinkende doelman Van Ede de hoofdrol.

Decheiver scoorde twee keer voor RKC. Mede daardoor versloeg de Waalwijkse formatie op Spangen Sparta, 2-3. Tegen Sparta was het de zevende keer dat Decheiver twee keer doel trof in één wedstrijd. Na 45 tellen lag de bal in het net achter VVV-doelman Teeuwen. Vurens profiteerde van een foutje, 1-0. Decheiver maakte gelijk, waarna Vurens Sparta dank zij een strafschop op 2-1 zette. Decheiver zorgde opnieuw voor de gelijkmaker. Doelman Metgod liet zich vervolgens verrassen door een schot van Beerens dat door Hoekstra werd aangeraakt.

Volendam won terecht, maar fortuinlijk bij VVV. Een van richting veranderd schot van Steur verraste doelman Roox. Volendam hoeft zich daardoor voorlopig weinig zorgen over degradatie te maken.