Vier Chilenen verdacht van het uitvoeren van aanslagen voor ETA

MADRID, 20 JAN. De Spaanse politie heeft eind vorige week vier Chilenen aangehouden, die ervan worden verdacht opdrachten te hebben uitgevoerd voor de Baskische terreurbeweging ETA. De vier zijn lid van de Movimiento de Izquierda Revolucionaria (MIR), een organisatie met vertakkingen door heel Europa en Latijns-Amerika.

In Madrid zijn drie woningen ontdekt die als schuilplaats en opslagplaats voor wapens zijn gebruikt door ETA en MIR. In één ervan bevond zich de "volksgevangenis' waarin de ontvoerde zakenman Emiliano Revilla in 1988 negen maanden lang werd vastgehouden. Volgens de politie is het tot een breuk tussen beide organisaties gekomen toen de ETA begin 1989 een deel van het losgeld voor Revilla aan de Chilenen afdroeg. Bij het natellen bleek dit veel minder te zijn dan overeengekomen. De al in gang gezette voorbereidingen voor een nieuwe ontvoering werden daarop stopgezet.

De Spaanse autoriteiten menen dat de samenwerking tien jaar eerder is begonnen na een ontmoeting van ETA-leider Txomin Iturbe met de leiding van de MIR in Parijs. Zij besloten samen een reeks terroristische acties in Spanje uit te voeren, waarvoor de verantwoordelijkheid door ETA zou worden geclaimd in ruil voor financiële steun aan de Chileense revolutionairen. In verband met het nu ontdekte complot worden nog tien Chilenen gezocht. Eén van hen is de cineast Patricio Castilla, die is getrouwd met de Amerikaanse actrice Geraldine Chaplin. De ontvoerders van Revilla zouden in zijn woning te Madrid vergaderingen hebben gehouden. Castilla is op het ogenblik in Londen, waar zijn vrouw bezig is met opnamen voor een film over het leven van haar vader, de komiek Charlie Chaplin. Andere verdachten verblijven in Frankrijk en Argentinië.

De Spaanse vice-premier Narcis Serra heeft zaterdag tijdens een bezoek aan het bouwterrein voor de Wereldtentoonstelling in Sevilla gezegd, dat 1992 een “bijzonder moeilijk jaar” dreigt te worden door de toegenomen activiteit van de ETA. Ook Javier Arzalluz, leider van de belangrijkste politieke partij in Baskenland, en Pasqual Maragall, de burgemeester van Barcelona, toonden zich dit weekeinde zeer pessimistisch over de mogelijkheid om op korte termijn een einde te maken aan het terrorisme.