Succes voor Nederlands tennis in het dubbelspel

MELBOURNE, 20 JAN. - Manon Bollegraf en Brenda Schultz hebben, met Amerikaanse partners, de kwartfinales van het vrouwendubbelspel bereikt. Bollegraf deed dat iets gemakkelijker dan Schultz. In de tweede ronde van het gemengd dubbel verloren Schultz en de Tsjechoslowaak Cyril Suk in drie sets van het als eerste geplaatste koppel Woodbridge/Sanchez (Aus/Spa): 1-6 6-4 4-6.

Manon Bollegraf en Katrina Adams waren al klaar voordat de eerste set tegen de zusjes Katerina en Manuela Malejeva was afgelopen. Manuela Malejeva-Fragnière, die ook de kwartfinales van het enkelspel tegen Arantxa Sanchez moet spelen, kreeg al in het begin last van een voetblessure.

Bij een voorsprong van 5-4 in de eerste set vond zij dat de blessurebehandeling niet voldoende had geholpen. Zij staakte de strijd en maakte daardoor voor Manon Bollegraf en Katrina Adams de weg vrij naar de laatste acht en een wedstrijd tegen Pam Shriver en Natalja Zvereva.

Brenda Schultz moest er ruim vijf kwartier flink voor spelen om met Stephanie Rehe bij de laatste acht te komen. In de gloeiend hete wind werd met 7-5 en 6-3 gewonnen van Lori McNeil en Nicole Provis. De wind was vandaag een extra factor die invloed had op het spel van de rijzige Heemsteedse. Schultz, soms briljant en machtig, dan weer bokkig beukend buiten de lijnen of in het net, speelt in Melbourne sterker in de dubbels dan in het enkelspel. Omdat Stephanie Rehe aan haar tennis een extra waarde toevoegt en de Nederlandse een dubbel gemakkelijker "leest'.

Schultz behoeft niet alle punten af te maken nadat zij voor een redelijke opbouw heeft gezorgd. Haar krachtspel weegt nu eenmaal zwaarder op het halve veld. De schrik voor de slagkracht en de smash van Schultz verleidde McNeil en Provis vooral in de richting van Rehe te spelen. Rehe, maar een paar centimeter kleiner dan Schultz, klaarde die klusjes over het algemeen zeer degelijk. Schultz zat er bovendien geregeld lekker tussen aan het net om voorspelbare ballen in de richting van Rehe op te pikken.