Studenten betogen in Tasjkent

MOSKOU, 20 JAN. Voor de vierde achtereenvolgende dag zijn gisteren in de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent duizenden studenten de straat opgegaan. Zij eisten lagere prijzen en - voor het eerst sinds het begin van hun beweging - ook het aftreden van president Islam Karimov. Zij werden door de politie uit de stad teruggedreven naar hun campus.

Dit meldt het Russische persagentschap Interfax. De 3000 demonstranten van gisteren, het grootste aantal sinds het begin van de studentenprotesten op donderdag, waren afkomstig van de hogere landbouwscholen in Tasjkent. Volgens Interfax is de Oezbeekse overheid inmiddels begonnen met “deportatie” op grote schaal van studenten aan de medische en technische hogescholen. Dat zou gaan met bussen en nachtelijke overvallen van het elite-politiekorps Omon op studentenhuizen. De Oezbeekse regering heeft afgekondigd dat alle instellingen van hoger onderwijs in de republiek tot 16 februari gesloten moeten blijven. Donderdag waren bij gevechten tussen de politie en de studenten twee, en volgens sommige berichten zes doden gevallen. De beweging begon als een protest tegen de hoge prijzen in het studentenrestaurant en de afwezigheid van brood in de stad.

De studenten hebben inmiddels steun gekregen van twee oppositiebewegingen, de Birlik en de Erk. Volgens Birlik-voorzitter Abdoerachim Poelatov zal de deportatie van de studenten voor het gezag contraproductief werken, omdat de studenten overal in de republiek de tegen hen begane gruwelen bekend zullen maken. De Birlik heeft trouwens op bevel van de regering haar hoofdkwartier in het gebouw van de Oezbeekse schrijversbond moeten ontruimen. Zestien hongerstakers op het universiteitsterrein zijn, nog altijd volgens Interfax, gearresteerd, samen met enkele honderden andere studenten.