RUNGIS (VI)

Om half vijf 's ochtends is het op het Rungis-complex een drukte van belang.

Het is nu regelmatig slalom rijden tussen de honderden vrachtwagens die voedsel komen brengen en halen. We halen de groente- en fruithal echter zonder ongelukken. Na de rit is het rumoer binnen bijna rustgevend. Wat een ongelooflijke verscheidenheid aan produkten! De grote hoeveelheden maken de kleuren nog sprekender. Italiaanse pruimtomaten liggen broederlijk naast bosaardbeien, meer dan twintig soorten sla, kool en verse kruiden. Zeer prominent aanwezig: pallets paprika's met het woord Holland op de kisten. Combineer eens een keur aan knapperig verse groenten met een ansjovis-roomsaus, oftewel:

BAGNA CAUDA

Voor 10 tot 12 personen

Dipsaus

1 liter slagroom

100 gram boter

8 hele ansjovissen uit de pekel, gespoeld, gefileerd en fijngehakt of 16 ansjovisfilets uit blik, fijngehakt

2 grote tenen knoflook, gepeld en fijngehakt

20 kerstomaatjes

20 radijsjes, schoongemaakt, bijgesneden en in ijswater bewaard

3 grote wortels, geschrapt en in reepjes gesneden

2 stengels bleekselderij, in reepjes gesneden

150 gram champignons, schoongeborsteld, gehalveerd

1 rode paprika, zaad en zaadlijsten verwijderd en in reepjes gesneden

10 mini-maïsjes, geblancheerd

2 of 3 pannini's (Italiaanse broodjes) of stokbrood, in stukken

Giet de slagroom in een grote, zware steelpan en breng aan de kook. Laat de room op een middelhoog vuur onder af en toe roeren tot de helft indikken. Dit duurt 30 tot 40 minuten. Laat de boter in een andere zware steelpan smelten op een laag vuur. Roer er de gehakte ansjovis en knoflook door en laat de ansjovis geleidelijk smelten. Roer dit mengsel door de ingedikte slagroom en giet het geheel over in een decoratieve vuurvaste kom. Zet de kom Bagna Cauda op een réchaud en geef er de groenten op een mooie dienschaal bij. Druppels saus opvangen met het brood.