Rechercheteam onderschept 845 kilo cocaïne in loods

HAARLEM, 20 JAN. Een rechercheteam heeft zaterdag een partij van 845 kilo cocaïne onderschept in een loods in de Haarlemmermeer. De straatwaarde wordt geschat op 250 miljoen gulden.

Na een anonieme tip uit de drugwereld deed de politie een inval in de loods. Daarbij werden drie verdachten gearresteerd, onder wie de vermoedelijke bendeleider, de 35-jarige G.P. uit Griekenland, die de loods had gehuurd.

Na huiszoekingen in vijf woningen in Den Haag, Amsterdam en de Haarlemmermeer hield de politie nog vier verdachten aan. De arrestanten zijn afkomstig uit Griekenland, Venezuela, Colombia, Zweden en Suriname. De ondervraging heeft tot dusver weinig opgeleverd.

Uit het onderzoek is gebleken dat de cocaïne vanuit Griekenland naar de haven van Rotterdam is verscheept en vandaar naar de Haarlemmermeer is vervoerd. De drugs waren verstopt in 35 loden vaten met een gewicht van 2500 kilo per stuk. In ieder vat zat ongeveer 27 kilo cocaïne verborgen. Op het moment van de inval had de bende al vijf vaten uitgepakt.

De onderschepte partij is de op één na grootste cocanevangst in Nederland. Het Nederlandse en Europese record staat op 2658 kilo cocane, verstopt in een zending vruchtensap die in maart 1990 in IJmuiden in beslag werd genomen. Een hoofdverdachte uit die zaak, de 40-jarige Colombiaan G.L., ontsnapte vorige week uit de extra bewaakte strafgevangenis van Sittard.

In 1990 onderschepte de politie, met name door de recordvangst in IJmuiden, 4288 kilo cocane. Vorig werd 2268 kilo in beslag genomen.