Rapport: Koerden in Irak zijn nog steeds in gevaar

WASHINGTON, 20 JUNI. Een jaar na de oorlog in het Golfgebied verkeren in Irak nog altijd bijna een miljoen Koerdische vluchtelingen in gevaar.

Zij zullen dat blijven tot Saddam Hussein niet langer aan het bewind is, en in het land politieke stabiliteit is gevestigd, aldus een rapport dat zaterdag werd vrijgegeven door de Amerikaanse Democratische senator Edward Kennedy. Twee stafleden van de door hem voorgezetten ondercommissie van de Senaat voor immigratie hebben vorige maand Koerdisch Noord-Irak bezocht.

Het rapport roept de Amerikaanse regering op actief samen te werken met Iraakse oppositiegroepen, met inbegrip van de shi'ieten, om in Irak een democratische regering aan de macht te brengen. Volgens de krant de New York Times oefent Saoedi-Arabië ook druk uit op de regering-Bush Saddam ten val te brengen, via een combinatie van wapenhulp aan oppositiegroepen en een grootscheepse geallieerde luchtaanval. (Reuter, AP)