Philips gevraagd, HCS keldert op iets lager Damrak

AMSTERDAM, 20 JAN. Na lagere openingskoersen door de teruggezakte dollar trokken aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs aan het begin van de middag weer wat aan. Philips was zeer gevraagd bij Amerikaanse beleggers. HCS kelderde de diepte in nadat het handelsverbod was opgeheven.

AMSTERDAM Vooral de internationals leden onder de dollar die omstreeks het middaguur 1,7878 gulden noteerde. Vrijdagmiddag was de munt in Amsterdam nog 1,83 gulden waard. De markt leek vanmorgen volgens handelaren uitgeput en moe na de recordweek die het achter de rug heeft. “Het is even op de plaats rust”, zei een hoekman. Het sentiment in de markt blijft goed, zo meldden handelaren. Na de winstnemingen van de kleine belegger was het vooral voor de grotere institutionele beleggers aantrekkelijk om in de markt te stappen. Gevraagd bleef Philips dat er drie dubbeltjes bij kreeg op 32,30 gulden. Vooral Amerikaanse instituten hadden grote interesse in het electronikaconcern.

De EOE-index, die vrijdag 0,82 punt lager sloot op 291,84 punten, noteerde om 13.00 uur 0,69 punt lager.

Het meest in het oog springende fonds was vanmorgen HCS Technology. “HCS is niets meer waard”, zei een handelaar vanmorgen. Aandelen in het zieltogende automatiseringsfonds kelderden vanmorgen de diepte in. Kort na beursopening was het koersverlies al bijna 40 procent en was het aandeel, dat op 2,30 gulden opende nog maar 1,35 waard. In de loop van de morgen zakte HCS verder weg tot een koers van 1,20 gulden.

De koersval kwam nadat de onderneming vorige week vrijdag een reddingsplan presenteerde waarbij de banken de controle over de winstgevende delen van het bedrijf in handen kregen. Op die dag bleek ook dat HCS over 1991 een voorlopig verlies heeft geleden van 130 miljoen gulden. In 1989 was er nog een winst gemaakt van 15,7 miljoen gulden. Afgelopen vrijdag was de handel in HCS verboden. Vanmorgen om 9.30 uur werd het verbod opgeheven.

HCS heeft een beroerd jaar achter de rug. Amper een jaar geleden noteerde het fonds nog een hoogste jaarkoers van 10,40 gulden. In 1989 werd zelfs een 'all time high' van iets meer dan 19 gulden bereikt. Daarna ging het bergafwaarts met HCS. Na nog even te hebben rondgezweefd rond zestien gulden duikelde het fonds begin 1990 door de tien gulden-grens heen. Aan het eind van het vorig jaar werd het voorlopig dieptepunt bereikt en was het aandeel nog maar acht dubbeltjes waard.

LONDEN De aandelenkoersen op de Londense beurs lagen er vandaag zwak bij. De markt kon geen duidelijk richting vinden. Het FT-100-koersgemiddelde, dat vrijdag 4,9 punten lager sloot op 2.536,7 punten, noteerde omstreeks het middaguur 6,5 punten lager.

FRANKFURT Op de Duitse beurs bleef het vanmorgen erg rustig. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat vrijdag 4,65 punten hoger sloot op 1.670,99 punten, noteerde omstreeks het middaguur 4,84 punten lager.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio zakten vanmorgen diep weg. Bij het slot van de handel werd het laagste punt bereikt sinds oktober 1990. De omzetten bleven beperkt maar over de gehele breedte verkochten instituten hun aandelen. Daarnaast drukten futures gerelateerde programma's de stemming. Analisten weten de daling daarnaast aan de zeer passieve houding van beleggers die zich massaal aan de zijlijn opstelden. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 407,55 punten lager op 20.913,82 punten.