Peres: pauze in vredesproces wegens kabinetscrisis Israel

TEL AVIV, 20 JAN. De Israelische oppositieleider Shimon Peres heeft wegens de “reeds begonnen verkiezingscampagne” een beroep gedaan op premier Yitzhak Shamir het vredesproces te onderbreken totdat er een nieuwe regering is gevormd. Peres deed dat gisteravond in een toespraak tot het centrale comité van de Arbeid nadat twee extreem-rechtse ministers hun aftreden hadden aangekondigd. Door dat aftreden raakt Shamir zijn meerderheid kwijt.

“Wat voor onderhandelingen doorgaat is eigenlijk niets anders dan een modeshow”, zei Peres. Hij vreest dat Shamirs Likud in de vervroegde algemene verkiezingen, die waarschijnlijk in juni worden gehouden, zal profiteren van tv-verslaggeving over Shamir die als hoofd van een overgangsregering bewijst dat Likud een echte vredespartij is.

Tijdens de wekelijkse kabinetszitting hebben de ministers Yuval Ne'eman, leider van Tehiya, en Rehavam Ze'evi, leider van de Vaderlandpartij, gisteren hun reeds vorige week aangekondigde ontslag aan Shamir aangeboden. Deze ontslagaanvragen gaan morgen in, waarna de regering-Shamir haar meerderheid in de Knesset, het parlement, verliest. Beide ministers zijn afgetreden uit protest tegen de bereidheid van de regering de Palestijnen in de bezette gebieden zelfbestuur te geven.

Arbeid is van plan volgende week maandag de regering via een motie van wantrouwen over de werkloosheid ten val te brengen. Shamir heeft de Likud-leiders opdracht gegeven al het mogelijke te doen om deze aanval af te slaan. Met 59 van de 120 stemmen in de Knesset achter zich heeft hij slechts één stem nodig om aan het hoofd van een minderheidsregering aan te blijven tot Likud en Arbeid het eens worden over de datum waarop vervroegde verkiezingen worden gehouden.

Pag.4:

Shamir verliest meerderheid

In de onvoorspelbare Israelische politiek vreest Shamir dat president Chaim Herzog de socialist Peres tot kabinetsformateur zal benoemen in het geval zijn regering valt. Ne'eman liet gisteren doorschemeren dat zijn partij zich misschien maandag van stemming zal onthouden.

Ondanks de crisis waarin de Likud-regering over het vredesbeleid is beland zal Israel eind deze maand toch deelnemen aan de in Moskou te beleggen multilaterale conferentie over het Midden-Oosten, waaraan naar het zich laat aanzien twintig landen zullen deelnemen. Minister van buitenlandse zaken David Levy zal uit Peking naar Moskou vliegen om de Israelische delegatie te leiden.

Syrië, met in zijn kielzog Libanon, heeft ondanks zware Egyptische druk voorlopig besloten deze conferentie te boycotten wegens de Israelische weigering over territoriale concessies te onderhandelen. Volgens PLO-leider Arafat zullen verscheidene Arabische landen en de PLO vrijdag in Marokko praten over de Arabische positie ten aanzien van de Moskouse conferentie.

In Moskou zal onder andere een ontwikkelingsproject worden besproken voor de aan de Golf van Aqaba (in Israel Golf van Eilat geheten) grenzende landen - Israel, Jordanië, Saoedi-Arabië en Egypte. Het gaat om toerisme, water-ontzilting, vervoer en dergelijke. Ook zal de ontwapeningsproblematiek in het Midden-Oosten in Moskou ter sprake komen.