Overnamebod Nestlé op Perrier

Het Zwitserse levensmiddelenconcern Nestlé heeft met de Franse bank Banque Indosuez een bod uitgebracht op de Franse mineraalwaterproducent Source Perrier.

Nestlé zag eerdere plannen tot overneming van Perrier gedwarsboomd door de Italiaanse ondernemer Giovanni Agnelli, maar kreeg nieuwe kansen na een verrassende beslissing van de Franse beursautoriteiten.

Agnelli, topman van het Fiat-concern, bracht begin december een bod uit op de houdstermaatschappij Exor, die een controlerend belang van 35 procent in Perrier bezit. Bondgenoten van de Italiaan hebben 14,32 procent van het mineraalwaterbedrijf in handen.

Agnelli had de Parijse beursautoriteiten ontheffing gevraagd van de verplichting om een rechtstreeks bod op de aandelen Perrier uit te brengen, maar donderdag werd bekend dat de beursautoriteiten hadden beslist dat geboden moet worden op tenminste tweederde van het aandelenkapitaal, hetgeen voor de overnemende partijd een kostbare zaak is.

Nestlé, al eigenaar van de mineraalwaterproducent Vittel, liet vandaag weten dat nu “een nieuwe situatie” is ontstaan. Het vandaag met Banque Indosuez uitgebrachte bod bedraagt 1.475 franc (487 gulden) per aandeel Perrier.

De notering van de aandelen Perrier op de beurs van Parijs werd vanmorgen opgeschort bij een koers van 1.396 franc. Perrier boekte in 1991 een winst van 616 miljoen franc (203 miljoen gulden) op een omzet van bijna veertien miljard franc (4,6 miljard gulden).