Oostduitse grenswachten veroordeeld

BERLIJN, 20 JAN. Twee voormalige Oostduitse grenswachten zijn vanmorgen in Berlijn veroordeeld wegens het doodschieten van een Oostduitser die in februari 1989 over de Berlijnse Muur naar het Westen probeerde te ontkomen.

Het is voor het eerst dat in Duitsland voormalige Oostduitse grenswachten worden veroordeeld wegens het doden van vluchtelingen. De advocaten van de verdachten hadden tevergeefs betoogd dat hun cliënten geen blaam voor hun daad trof omdat ze slechts de bevelen van het toenmalige wettige Oostduitse gezag haddden uitgevoerd.

De Berlijnse rechtbank gaf Ingo Heinrich, die de dodelijke schoten loste op het slachtoffer, de 20-jarige kelner Chris Gueffroy, een gevangenisstraf van drieëneenhalf jaar. Zijn collega Andreas Kühnpast kreeg wegens poging tot doodslag twee jaar voorwaardelijk. Twee andere grenswachten, die ook deel uitmaakten van de patrouille die Gueffroy en een vriend met wie hij probeerde te vluchten ontdekte, werden vrijgesproken. De vriend raakte gewond en trad bij het proces als voornaamste getuige op.

Gueffroy was het laatste slachtoffer dat werd gedood bij de Muur voor deze in november 1989 openging. In totaal zijn in de periode tussen 1961 en 1989 zo'n 200 mensen langs de grens tussen de beide Duitslanden gedood. (Reuter, AP)