Nederlaag van PSV tegen Ajax raakt Robson niet

AMSTERDAM, 20 JAN. Met het oog op zijn eigen toekomst bij PSV heeft trainer Bobby Robson de afgelopen weken met bijzondere belangstelling uitgekeken naar de confrontaties met Ajax. Aan de hand van de resultaten van die ontmoetingen wilde de Engelsman de clubleiding in Eindhoven ervan overtuigen dat hij de geschikte oefenmeester is om PSV ook het volgende seizoen te begeleiden.

Dat Ajax gistermiddag voor een volgepakt Olympisch stadion (48.322 toeschouwers) voor de competitie met 1-0 won, vormde een tegenvaller voor Robson, geen persoonlijke tragedie. Op 9 februari krijgt PSV in hetzelfde stadion - dat rijp is voor de sloop - een herkansing tegen Ajax in de strijd om de KNVB-beker. “Over twee weken hebben we Kalusha terug, kunnen Vanenburg en Van Aerle weer voetballen en heeft Romario het nodige wedstrijdritme in de benen. De situatie is derhalve allesbehalve hopeloos. We hebben vanmiddag een slag verloren, niet de competitie”, meende Robson, die onverwachte bijval kreeg van zijn Ajax-collega Louis van Gaal. “Natuurlijk is PSV favoriet. Zelfs na vandaag staat het op de ranglijst nog drie punten los van ons.”

Robson, every inch a gentleman, hield het Eindhovense management tijdens het afgelopen trainingskamp in Marbella een spiegel voor. Vooral leerzaam vor manager Kees Ploegsma, wiens aankopen ook niet altijd uit de verf komen. De vroegtijdige uitschakeling in de Europa Cup, waardoor het hoofd van Robson in de strop belandde, werd door de Engelsman geweten aan overmacht. Een PSV zonder Romario en Vanenburg is als een Nederlands elftal zonder Gullit of Van Basten. Robson reageerde waardig op de achterklap, insinuaties, hele en halve waarheden die grotendeels buiten hem om werden gelanceerd, en suggereerde dat er al een ander op de troon zat in Eindhoven.

De naam van Hans Westerhof, trainer van Groningen, verscheen in de publiciteit voor de opvolging van Robson. Hij zou zo goed met een eigenzinnige vedette als Djurovski kunnen opschieten. Nooit weg wanneer je een speler als Romario in je elftal hebt rondlopen. Ook Theo Vonk lonkt momenteel op een ongezonde manier naar de positie van hoofdtrainer bij PSV. Echter met alle respect voor zijn werkzaamheden bij FC Twente, het beweegt zich toch op een heel ander niveau dan is gewenst bij PSV, dat de ambitie heeft terug te keren naar de Europese top.

Qua naam, reputatie en uitstraling kunnen deze trainers niet in de schaduw staan van Robson, die een typische Engelse liefde voor de voetbalsport koestert en daardoor misschien alleen een wat naïeve indruk maakt wanneer hij vaak tegen beter weten in beweert van een goede wedstrijd te hebben genoten. Zelfs wanneer de situaties op het veld van het tegendeel hebben blijk gegeven.

Anderzijds kan het geen toeval zijn dat uitgerekend de ervaren en internationaal gelouterde spelers (Kieft) bij PSV meer en meer gecharmeerd raken van de aanpak van Robson, die soms ook heel realistische voetbalvisie's etaleert. Zo merkte hij na Ajax-PSV op: “Wat telkens opvalt in wedstrijden van PSV en Ajax is dat de onderlinge krachtsverschillen heel gering zijn. Naarmate de wedstrijd vorderde wist ik dat één incident, één individuele actie, aan welke kant dan ook beslissend zou zijn voor deze wedstrijd.”

Het werd een wat omstreden strafschop, waarbij de te laat reagerende Van Breukelen de doorgebroken Bergkamp onderuit haalde. Robson: “Deze nederlaag van ons breekt de competitie weer open. Maar we staan er nog goed voor. Ik heb op dit moment ook nog geen behoefte om te praten over een eventuele verlenging van mijn contract. Ploegsma en Ruts ook niet denk ik. Het kan wel half februari worden voordat er iets wordt beslist. We moeten eerst de resultaten van de komende weken maar eens bekijken, inclusief onze volgende wedstrijd tegen Ajax. Het is bekend dat het me hier bevalt. Daar vertel ik niets nieuws mee.”

Robson is er van overtuigd dat een compleet PSV een heel ander gezicht vertoont dan het in feite incomplete team dat in het Olympisch stadion tegen Ajax aantrad. De Amsterdammers hadden de posities beter bezet, er was altijd een vrije man aanspeelbaar, kortom het voetbal van Ajax maakte een geacheveerder indruk dan dat van PSV. Op het middenveld zochten Linskens, De Jong en Koeman vertwijfeld naar hun vorm, waar Ajax volslagen domineerde. Vooral toen Jonk na een kwartiertje spelen doorhad dat hij wat veelvuldiger door moest schuiven, waardoor PSV ook een numerieke minderheid had in de linie waar de wedstrijden in het moderne voetbal worden beslist.

Louis van Gaal: “Na die openingsfase, waarin beide ploegen gelijkwaardig waren, is PSV toch niet meer in de wedstrijd geweest. Ik heb niet alleen een hele goede wedstrijd gezien maar ook geen enkele zwakke Ajacied. Ik zou geen speler kunnen opnoemen die bij ons onder de maat is gebleven.”

Vooral Dennis Bergkamp kreeg een pluim. Niet alleen de vakkundige fysiotherapie van Pim van Dord, ook de instelling van de speler zelf resulteerde er volgens Van Gaal in dat Ajax een psychologisch voordeel haalde uit het opstellen van Dennis Bergkamp. De Ajacied had negen dagen eerder een spierscheuring opgelopen tegen MVV, waardoor gevreesd werd dat hij niet op tijd hersteld zou zijn voor de ontmoeting met PSV. Maar Dennis is voor geen kleintje vervaard.

De topscorer uit de eredivisie bleef gisteren op achttien goals steken, maar was veruit de gevaarlijkste aanvaller bij Ajax, waar Roy op de linkerflank swingend langs de trage Gerets soleerde en af en toe dicht bij een doelpunt was. Maar de absolute individuele klasse manifesteerde zich bij de tegenstander. Romario liep één keer langs Silooy alsof hij er niet stond maar zijn inzetje verdween rakelings naast het doel in plaats van er in. De tweede helft legde het Braziliaanse wonderkind een bal magnifiek terug via het hoofd op Erwin Koeman. De middenvelder legde aan maar schoot via de voet van Menzo hoog over het doel. Louis van Gaal: “Dat hoort ook bij voetbal. Schopt Romario de eerste helft die bal er in dan wordt het allemaal anders. Dat zijn allemaal van die vage beschouwingen. Wat ik constateer is dat wedstrijden als Ajax-PSV zo gelijk opgaan dat het details zijn die de zaak uiteindelijk beslissen. De meevaller die we niet hadden in Eindhoven eerder deze competitie, hadden we vandaag wel.”