Meerkampen voor het eerst op het programma EK-indoor

ZWOLLE, 20 JAN. Bij de Europese titelstrijd indooratletiek, die eind volgende maand in Genua wordt gehouden, staan voor de eerste maal de meerkampen op het programma. Op de vijfkamp (vrouwen) noch de zevenkamp zullen Esther Schouten en Marcel Dost, die het afgelopen hun nationale titels prolongeerden, vertegenwoordigd zijn.

De Europese Atletiek Associatie (EAA) laat op beide nummers zestien deelnemers toe. Voorwaarde is dat zij op de Europese ranglijsten van 1991 bij de beste vijftig staan geklasseerd. Esther Schouten en Marcel Dost kwamen daarvoor beiden respectievelijk twintig en tien punten te kort. Robert de Wit, de nationale recordhouder tienkamp die in de IJsselhal ontbrak, is door de KNAU wel ingeschreven omdat hij tot de beste vijftig Europeanen van 1991 behoorde.

Voor Esther Schouten was het na 1985 en 1991 de derde maal dat zij de meerkamptitel veroverde. In 1988 en 1990 eindigde de 27-jarige bezigheidstherapeute als tweede. Schouten bleef met een score van 4091 punten precies honderd punten verwijderd van haar beste prestatie, die zij in maart van het vorig jaar in Zaragoza leverde. Marriet Versluis eindigde als tweede. Anoeschka Daans, de regerende kampioene zevenkamp, eiste het brons op.

Waar Schouten vanaf het begin leidde, moest Dost van ver komen. De Enschedeer, momenteel in dienst, verprutste het tweede onderdeel, het verspringen. Op dit nummer bleef hij met 6,76 een halve meter beneden zijn normale prestatie. Dost sloot de eerste dag als vierde af met 75 punten achterstand op Walter Kruk. Bij het polsstokhoogspringen verdrong hij Kruk met een sprong van 4,90 meter definitief van de leiding.

Zijn voorsprong van acht punten voor de afsluitende 1000 meter, vergrootte hij op dat nummer met 21 punten. Dost sloot de zevenkamp af met een totaal van 5485 punten. Kruk paakte met 5456 het zilver en Enno Tjepkema werd derde (5346). Het grote doel van dit jaar vormen voor Dost de Spelen van Barcelona. Hij moet daarvoor een limiet van 8000 punten halen.

Erik de Bruin haalde zaterdagavond bij de wedstrijden om de Hanzebokaal de limiet voor uitzending naar Genua. De zilveren medaille winnaar discuswerpen bij het WK van vorig jaar in Tokio, deed bij het kogelstoten slechts twee pogingen. Zij leverden respectievelijk 19,29 en 19,69 meter op. Met beide prestaties bleef De Bruin ruim boven de limiet voor het EK Indoor die op 19,00 meter staat.

De Bruin laat Genua echter schieten. De Bruin, die reeds zeker is van uitzending naar Barcelona wil zijn voorbereiding uitsluitend richten op de Olympische Spelen. Zwolle leverde De Bruin een premie van 250 gulden op, die door de organisatie was gesteld op het halen van een limiet voor Genua. Erik de Bruin was naar Zwolle gereden om zijn vijftienjarige zus Corrie te begeleiden. Zij won het kogelstoten, als B-juniore bij de vrouwen met een nieuw Nederlands jeugdrecord van 15,58 meter.

Laetitia Vriesde deed een vergeefse poging de snelste 1000 meter indoor door een vrouw in Nederland gelopen op haar naam te brengen. De in Rotterdam wonende Surinaamse kwam uit op 2.41,88. Zij was daarmee ruim twee seconden langzamer dan het nationale record (2.39,65), dat Ellen van Langen twee jaar geleden in het Duitse Sindelfingen liep. De wedstrijden in Zwolle leverden naast de prestatie van Corrie de Bruin nog twee jeugdrecords op. Anoek van Diessen haalde op de vijfkamp met 4024 punten een nieuw recordtotaal en Sven Ootjers verbeterde zijn veertien dagen oude jeugdrecord hoogspringen met een centimeter tot 2,15 meter.