Leger Kongo eist vertrek van premier

BRAZZAVILLE, 20 JAN. Het opperbevel van het Kongolese leger heeft de regering naar huis gestuurd en het parlement gevraagd een nieuwe premier te benoemen.

De ingreep van kolonel Guy Mabiala, een van de leden van het Kongolese opperbevel, komt na enkele dagen van onrust onder de Kongolese strijdkrachten. Vorige week hadden militairen de Kongolese radio bezet. Hoewel ze die later ontruimden, keerde de rust niet terug.

Zaterdag bezetten soldaten het vliegveld van de hoofdstad Brazzaville om het vertrek van premier André Milongo (tevens minister van defensie) en onderminister van defensie Michael Gangouo naar de stad Pointe-Noire te verhinden. Het overige vliegverkeer kon normaal doorgaan. Na negen uur werd de bezetting opgeheven. Gisteravond drongen militairen binnen in het televisiestation van Brazzaville.

Het conflict tussen de premier en de legerleiding komt voort uit de ontevredenheid bij het leger over het omstreden benoemingenbeleid van onderminister Gangouo. Het leger heeft veel invloed verloren sinds vorig jaar in het kader van de democratisering de militaire president van Kongo, Denis Sassou-Nguesso, een belangrijk deel van zijn bevoegdheden kwijtraakte en er een overgangsregering onder Milongo werd geïnstalleerd.

Tijdens de bezetting van het radiostation in Brazzaville werd een verklaring van de militairen omgeroepen waarin Gangouo werd beschuldigd van pogingen, het opperbevel van de strijdkrachten te zuiveren van tegenstanders van premier Milongo. (Reuter, AFP)