Krajicek na goede, constante partij in kwartfinale

MELBOURNE, 20 JAN. Nooit heeft Richard Krajicek een hele wedstrijd beter gespeeld dan vandaag in Melbourne. Door zijn overwinning met 7-5 7-6 (8-6) en 6-3 op Christian Bergström speelt hij woensdag in de kwartfinales tegen Wimbledon-winnaar Michael Stich.

De Nederlander, nooit eerder bij de laatste acht van een Grand-Slamtoernooi, heeft in het afgelopen jaar drie keer tegen Stich gespeeld. Hij verloor in juni en juli van het vorig jaar zowel in Parijs, Rosmalen als Stuttgart. Maar de Krajicek van 1992 is een stuk gegroeid.

Bergström, die Guy Forget uit zijn spel kon halen, heeft tegen Krajicek geen enkele kans gehad. De lange Hagenaar tenniste als een man die veel meer kan dan alleen maar serveren en hopen op een doorbraak.

Krajicek was uiterst behoedzaam in de rally's, deed het werk dat Bergström hem opdroeg perfect. Het kostte hem weinig moeite veel te lopen, hij verplaatste zich uitstekend.

Blijft natuurlijk het feit dat de opslag een voor de Zweed vernietigend wapen was. Twintig aces spreken voor zich, maar wat meer zegt was de zekerheid van zijn opslag. In de eerste set behaalde Bergström niet meer dan tien punten, inclusief een doorbraak op Krajiceks service. In de tweede set, met weer zes servicebeurten plus een tie-breaker slonk dat totaal tot zes.

Het werd nog minder, omdat Krajicek, zoals Michael Chang hem aangeraden had, constant bleef, vier punten slechts voor Bergström in vijf servicebeurten. Een dergelijke overmacht heeft Richard Krajicek, toch pas twintig en eerst twee jaar in het grote tennis, niet eerder getoond.

Het gemak waarmee Krajicek won was in de eerste set niet aan de wedstrijd af te lezen. Een vroege doorbraak van Bergström maakte zijn positie zelfs kwetsbaar. Nu zijn lichamelijke groei voltooid is, is er ruimte voor de geestelijke rijping.

Krajicek liet zich niet uit het veld slaan en ging onmiddellijk de opslag van Bergström te lijf. Hij moest er voor knokken in de zevende game. Zes keer kondigde de Franse umpire Bruno Rabeuh veertig-gelijk aan, op het vierde breakpunt was het raak. Het verlies was goedgemaakt.

Een dergelijk probleem heeft zich in de tweede set niet voorgedaan. Beide spelers behielden hun opslag en in de tiebreak miste Bergström twee servicepunten, één meer dan Krajicek.

De Zweed, die tegen Forget niet stuk te krijgen was, heeft in het laatste half uur van de wedstrijd geen uitzicht op winst gehad. Hij moest al in zijn eerste beurt een doorbraak toestaan en dat dure punt heeft de zeer overtuigende Krajicek niet meer uit handen gegeven.

“Ik kon niet beter”, verzuchtte Bergström. “In een aantal facetten van het spel bereikte hij het niveau van Becker en Edberg, alleen van de achterlijn speelde hij iets minder overtuigend dan de besten.”

Zaterdag maakte Krajicek Michael Chang een kopje kleiner in ruim drie uur hard werken. De opslag was ook het belangrijkste wapen in zijn strijd met Chang, hoewel Krajicek behalve in de vierde set (1-6) ook een alleszins aanvaardbare beheersing over de andere slagen toonde. De kleine Amerikaan gunde hem daarvoor krediet. “In de vijfde set heeft hij voorkomen dat ik tot mijn eigen spel kwam. Er waren heel weinig rally's, hij ging toen ook weer veel beter serveren. Dat was het verschil met de twee sets daarvoor. Ik dacht hem te kunnen bijbenen, hij werd minder overtuigend en in de vierde set was hij er helemaal niet.”

Het laatste spel uit de vijfde set was typerend voor wat Krajicek kan, wanneer zijn service er “staat”. Drie aces en een smash op een bal die Chang nauwelijks terug had kunnen brengen. Indrukwekkend. De tribunes van het centre court, die langzaam waren leeggelopen, leefden even op, in de drie uur die eraan voorafgegaan waren, was er weinig reden toe.

Marc Rosset kreeg vandaag Jim Courier, Aaron Krickstein was het eerste slachtoffer van de hitte in zijn partij tegen Amos Mandorf. De Amerikaan, volledig uitgeput, staakte de strijd in de vijfde set bij een achterstand van 1-4. Michael Stich zorgde ervoor dat in de kwartfinales enkelspel van de open Australische kampioenschappen geen Australiërs meer spelen. Winst in vier sets op Wally Masur voor de effectief en krachtig spelende Duitser.

Stich heeft machtiger wapens dan Masur, die het tennis van de vorige generatie speelt. Tegen Stich (dertien aces, achttien winnende punten aan het net) valt echter weinig te manoevreren. Alles moest voor Masur eigenlijk een beetje vlugger dan zijn middelen en mogelijkheden toelaten. Na een verloren set was Stich op de beslissende momenten, zoals in de tie-break van de derde set, steeds iets feller, sneller en zekerder. “Ik speelde best goed”, vond de Australiër, “maar ik kon vat krijgen op zijn service. En dat is frustrerend als je precies doorhebt hoe hij slaat.”

Na normaal warme dagen is de tweede week in een schroeiend hete wind begonnen. Krickstein is het teveel geworden. Hij weet zijn opgave aan maagklachten, veroorzaakt door verkeerd voedsel de vorige avond. Ook Mansdorf had het moeilijk. “Ik voelde me doodmoe halverwege de tweede set en ik vreesde voor een zonnesteek, omdat ik erg duizelig werd.” Hij verloor, bij een 4-2 voorsprong, zes games op rij. “Maar ik piekerde er niet over om op te geven. Al moeten ze me op een brancard wegdragen..., dacht ik.” En met het heroïsche gevecht van John McEnroe en Emilio Sanchez in gedachten ging hij door tot de winst.

Hij zal al zijn vechtlust opnieuw moeten aanspreken om in de kwartfinale Jim Courier partij te bieden. De Amerikaan wachtte het warmste deel van de dag niet af. Op het centre court - geen schaduw, iets minder wind dan op de andere banen, temperatuur 52 graden - was hij in goed anderhalf uur klaar met Marc Rosset.

De Zwitser, volgende week in Den Haag voor de wedstrijd om de Davis-beker, wekte de schijn een aantal hoofdstukken uit het boekje “Tennis voor beginners” te hebben overgeslagen. Een misverstand, hij werd door de nagenoeg foutloos spelende Courier gedwongen in zijn voortdurende haast een aantal vanzelfsprekende handelingen te vergeten.

Rosset, in lengte en servicekracht vergelijkbaar met Krajicek, zag zelfs zijn beste opslagen terugkomen door de vaste hand van de winnaar van Parijs en de nummer twee van Flushing Meadow. Courier voelt zich prettig op het rebound ace van Melbourne. Naarmate het warmer wordt - en heter kon nauwelijks - wordt de baan wat kleveriger en dus trager. Niet dat Courier bang is voor snelle banen, maar tegen een op kracht leunende speler als Rosset is het toch prettig geregeld wat secondedeeltjes meer tot je beschikking te hebben.

Op zijn service haalde Rosset het niet, op de andere punten kon hij het gewoonweg niet winnen. De rossige Amerikaan had in de slagenwisselingen keer op keer meer precisie, fouten maakte hij nagenoeg niet. Rosset werd moedeloos van het beuken tegen de muur, wist zich in de eerste set al kansloos en was in de tweede volstrekt moedeloos. In de derde set hield de nummer twee van de plaatsingslijst zijn volstrekte greep op de wedstrijd: 6-3 6-1 6-3.

McEnroe is meer dan indrukwekkend in Melbourne. Hij krijgt het stadion op zijn kop. Door zijn spel, door zijn fantastische mentaliteit. Sanchez is toch niet de minste. Vier uur en veertig minuten spanning tegen de Spanjaard, geen duel in Melbourne heeft langer geduurd. Sanchez kwam twee sets achter, maakte gelijk en verloor de laatste met 6-8. (AP/Reuter)