Inter-coach Orrico weg; Van Basten scoort driemaal

ROME, 20 JAN. Na een nieuwe teleurstelling, de 1-0 nederlaag uit tegen Atalanta, heeft Corrado Orrico ontslag genomen als trainer van Inter. Halverwege de competitie staat Inter op een gedeelde achtste plaats, met één wedstrijd tegoed. De Milanese ploeg is uitgeschakeld in het UEFA-cuptoernooi, heeft dit seizoen nog niet kunnen overtuigen en werd steeds feller bekritiseerd door zijn eigen supporters. “Mijn aanwezigheid is eerder negatief dan positief,” verklaarde Orrico na de wedstrijd. Hij zei dat zijn ontslag onherroepelijk is.

Orrico, die toen hij vorig jaar werd aangesteld nog weinig ervaring had opgedaan in de Serie A, ging nauwelijks in op de achtergronden van zijn vertrek. Lothar Matthäus zei boos dat een trainer van de Serie A niet wegloopt als het niet goed gaat.

De voorzitter van Inter, Ernesto Pellegrini, zei dat hij het nieuws over het vertrek van Orrico via de radio had gehoord.

De lotgevallen van Orrico staan in schril contrast met die van een andere nieuwkomer in de Serie A, Fabio Capello van Milan. Milan staat halverwege de competitie ongeslagen bovenaan, drie punten boven Juventus en zes boven Napoli, nummer drie. Capello is erin geslaagd de erfenis van zijn voorganger Sacchi zonder veel brokken over te nemen, maar heeft tegelijkertijd een aantal oorzaken van wrevel bij de spelers weggenomen. Met name Van Basten, die Sacchi verweet dat er altijd 200 procent concentratie moest zijn en nooit eens een grapje afkon, is hierdoor opgeleefd en heeft zich dit seizoen ontwikkeld tot de leider van Milan.

Van Basten staat bovenaan de lijst van topscorers, met dertien doelpunten, waarvan weliswaar zes strafschoppen, en hij zegt na de wedstrijd steeds vaker dat hij met plezier heeft gespeeld. Zo ook gisteren na de thuiswedstrijd tegen Foggia. Een strafschop, een velddoelpunt en weer een strafschop van Van Basten leverden Milan een 3-1 overwinning op.

Naast Van Basten was regisseur Gullit de grote man van de wedstrijd. Met enorme gretigheid trok hij het spel naar zich toe, verstuurde hij talrijke passes en ondernam hij zijn befaamde rushes. Met een topprestatie op het veld onderstreepte Gullit zijn stelling dat AC Milan de Joegoslaaf Savicevic niet direct nodig heeft.

AC Milan bleef in de eerste zeventien wedstrijden ongeslagen in Italië. Het puntentotaal van 29 halfweg is een record sinds de Serie A naar 18 ploegen werd uitgebreid, vier jaar geleden. Het aantal mededingers voor de "scudetto' werd gedecimeerd tot één: Juventus. De Turijnse club versloeg zondag Verona met 2-0. Na een eigen doelpunt van Pellegrini zorgde zowaar Schillacci voor de tweede treffer.

-------------------------

Guus Hiddink heeft Johan Cruijff de helpende hand toegestoken en Leo Beenhakker wellicht iets dichter naar het trainingsveld geduwd. Valencia versloeg Real Madrid met 2-1. De Spaanse competitie kreeg daarmee een ander aanzien, omdat Barcelona in de derby tegen Espanol met 4-3 won en de achterstand op Real tot drie punten terugbracht.

In het met 50.000 toeschouwers gevulde Luis Casanova-stadion van Valencia zag het er lang naar uit dat Real met twee punten zou ontsnappen naar Madrid. In de 72ste minuut benutte Michel namens Real een strafschop. Fernando en Roberto zorgden in de laatste drie minuten van het duel voor de juichstemming.

Valencia steeg naar de derde op de ranglijst, na de nieuwe nederlaag van Atletico Madrid (1-2 tegen La Coruna), op vijf punten van Real. Behalve spelers, coach en toeschouwers glunderde in Valencia ook de penningmeester. Het uitverkochte huis leverde de club een recordsom op van ongeveer 2,5 miljoen gulden.

In de Belgische competitie heeft Anderlecht de tweede thuisnederlaag geleden. Het werd 2-0 tegen nummer veertien Racing Genk. De achtervolgers, KV Mechelen en Club Brugge, profiteerden maar half. Mechelen speelde vrijdag al gelijk tegen Ekeren, 1-1. Club Brugge haalde in het weekeinde hetzelfde resultaat tegen AA Gent. Anderlecht bleef daardoor alleen aan de leiding, met één punt voorsprong. Standard Luik klom naar de derde plaats door 1-0 winst op stadgenoot Club.

Anderlecht had een offday tegen Genk, dat massaal verdedigde. Zonder Degryse vond de ploeg van De Mos maar geen openingen. In de 73ste minuut kwam Genk na een counter op voorsprong door Fieber. Vier minuten later werd het 0-2 door Goote. In de slotminuten was zelfs een strafschop niet aan Anderlecht besteed; Nilis zag zijn schot gestopt door Mathijssen.

AA Gent was voor de rust beter dan Club Brugge. Doelpunten vielen er niet in de eerste helft. Viscaal zette Gent in de 65ste minuut op voorsprong. Het werd in de 75ste minuut gelijk door Amokachi. In de slotminuten miste Booy de laatste Brugse kans voor open doel.

Van Rooy leidde Standard Luik naar de overwinning tegen Club Luik. De Eindhovenaar was de ster van het veld. Het enige doelpunt kwam in de 14e minuut op naam van Bettagno.