Hoe brengt men criminele jongeren burgerzin bij?

Het Poortje, Ned. 3, 20.35-21.00u.

Nee, dat hij echt spijt heeft van die gewapende roofoverval kan hij niet zeggen. Als baby uit Korea gehaald, in Nederland aan de dope en de diefstal geraakt, wordt hij nu geïnterviewd achter de tralies van "Het Poortje'. Een schattig jongetje, onze zeventienjarige Michel.

De gewapende overval waar Michel aan meedeed mislukte. Wat had hij gedaan met het geld als het wel gelukt was, vraagt de interviewer. Op vakantie gaan, antwoordt Michel, hij kijkt steels om zich heen en lacht, op vakantie is hij hier ook.

"Het Poortje' bekwaamt zich in de softe aanpak van jonge gedetineerden. De 44 ingezetenen hebben zich schuldig gemaakt aan diefstal, inbraak of beroving met geweld.

De documentaire is vooral aardig vanwege de aandoenlijke pogingen van de middenklasse om criminele jongeren burgerzin bij te brengen. Zo predikt de directeur dat ze in "Het Poortje' niet in de eerste plaats bezig zijn met opsluiten, maar zich concentreren op hulpverlening: “Zodat ze een gedrag krijgen waardoor ze minder met ontsnappen bezig zijn”. De kijker ziet - merendeels donker gekleurde - jongens voetballen, tafeltennissen en biljarten. Een groepswerker met een baardje wil dat "iedere jongen er beter uitgaat dan hij er in is gekomen'. Daarom wordt er ook niet geslagen, want "de rottigheid sla je er wel in, maar er niet uit'. Kinderrechter Annemarie, orakelt over "de positieve onderdelen van de kinderen oppakken, oppoetsen en ze daarin stimuleren'.

Wie goed oplet kan echter bij Michel horen waarom alle gogen-taal even mooi als hol is. Jongens, die zoals hij "straat wonen', zo legt hij uit, worden harder dan jongens die iedere dag naar school gaan. “En ongemerkt verleg je je grenzen.” In een boeiend gesprek bij de orthopedagoge vertelt hij over de vaktechnische eisen van het stelen. Zijn leven is spannend en hij hoeft ook niet zo nodig bij "de gewone mensen' te horen. De orthopedagoge vertelt dat iedere jongen, individueel, alleraardigst is, maar in een groep jutten ze elkaar op en dan gaat het mis. Nergens wordt de vraag gesteld waar de jongens na hun "behandeling' op "Het Poortje' terecht komen.

“Ga je weer gebruiken als je vrij bent?”, vraagt de interviewer aan Michel. Michel lacht breed en zegt "Nee'.

“Waar baseer je dat op?”

Nog bredere lach “Op een mooi sprookje.”