EPON laat centrales bouwen door GEC Alsthom

ROTTERDAM, 20 JAN. De elektriciteitsproducent voor Oost- en Noord Nederland EPON heeft het Frans-Britse bedrijf GEC Alsthom gekozen als hoofdleverancier voor nieuwbouw bij de Eemscentrale. Met de opdracht is 1,75 miljard gulden gemoeid. Dit heeft EPON vanmorgen bekend gemaakt.

EPON en GEC Alsthom hebben de intentie uitgesproken om eind maart het contract te ondertekenen. Behalve GEC Alsthom waren twee andere Europese bedrijven in de race. Bij de uiteindelijke keuze voor GEC Alsthom heeft het rendement - de opbrengst in elektriciteit in verhouding tot de benodigde brandstof - van de installatie een belangrijke rol gespeeld. Volgens EPON voldoen de turbines aan de meest vergaande milieu-eisen.

GEC Alsthom zal vijf gasgestookte eenheden leveren met elk een vermogen van 335 Megawatt. Het rendement van de gasturbines bedraagt 55 procent. Het gemiddelde rendement van de gasgestookte centrales die op dit moment in gebruik zijn, ligt circa tien procent lager. Het rendement van kolencentrales is nog lager: 40 procent. De nieuwe gasgestookte centrale is de grootste in zijn soort.

De bouw, naast de Eemscentrale, begint in mei. De eerste drie eenheden zullen in 1995 in gebruik genomen worden. De overige twee in 1996.

De nieuwbouw, inclusief wegen en het gebouw waarin de gasturbines komen te staan, vergt in totaal een investering van 2 miljard gulden. Daarvan is1,75 miljard gulden bestemd voor de vijf turbines. EPON dat met zeven centrale een derde van de Nederlandse stroomproduktie voor haar rekening neemt, wil proberen bij de uitvoering ook Nederlandse bedrijven te betrekken. Afspraken hierover moeten nog gemaakt worden.

Voor de financiering van de investering boort EPON diverse bronnen aan. Het aandelenkapitaal dat uitstaat bij de vier elektriciteitsdistributeurs in de regio waar EPOM actief is, is verdubbeld tot 400 miljoen gulden. De aflossing van leningen ter waarde van 450 miljoen gulden die dezelfde vier bedrijven aan EPON hebben verstrekt, is vijf jaar opgeschort. EPON heeft in 1990 en 1991 ook een beroep op de geld- en de kapitaalmarkt gedaan. Op dit moment is de Zwolse elektriciteitsproducent nog in onderhandeling met banken over onderhandse leningen.