De befaamde kaarttovenaar Zia Mahmood slaat zijn slag

DEN HAAG, 20 JAN. Ronden lang gingen in het Cap Gemini Wereld Top Toernooi de befaamde kaarttovenaar Zia Mahmood en zijn Schotse partner Michael Rosenberg aan kop tot zij op het voorlaatste spel van de 15de en laatste ronde werden ingehaald door Enri Leufkens en Berry Westra.

Mahmood verdedigde zich ongelukkig tegen een 3-SA-contract van de Polen Martens en Szymanowski en liet dat maken. Door dit verlies werden de Nederlanders de leiders van het klassement waarmee ze een hardnekkige achtervolging met succes leken te bekronen. Maar in het laatste spel boden zij een op zich zelf verantwoord klein slem dat door een ongelukkig zitsel onmaakbaar bleek. Doordat het enige andere paar dat dit slem bood, uitgerekend de Polen waren, profiteerden Mahmood-Rosenberg dubbel en dat was voldoende om met slechts 2 punten verschil de eindzege te grijpen.

Het is de tweede keer binnen een jaar dat Leufkens-Westra dit overkomt. In het Koning & Hartman Circuit wisten de Engelsen Forrester-Robson hen op de finish in te halen en met microscopisch klein verschil te verslaan. In het Haagse toernooi had bovendien dit laatste spel nog niet eens beslissend hoeven te zijn, als Leuskens-Westra in de voorlaatste ronde, toen ze de wereldkampioenen parenbridge Marcelo Branco-Gabriel Chagas een grote nederlaag toebrachten, niet een arbitrale beslissing tegen zich hadden gekregen.

De uitleg die zij van een bieding gaven bleek achteraf niet kompleet. Branco-Chagas protesteerden omdat zij bij een wel volledige uitleg zelf anders zouden hebben geboden en dan mogelijk een beter resultaat zouden hebben behaald. De kwestie werd uiteindelijk in de beroepscommissie behandeld en die velde het harde oordeel dat het spel moest worden geannuleerd omdat niet meer was vast te stellen wat het resultaat zou zijn geweest als er wel een correcte informatie zou zijn gegeven. Deze beslissing alleen al kostte de Nederlanders 8 punten, maar wat hen echt de das omdeed was dat de beroepscommissie hen 3 punten straf oplegde.

De bridgewereld kent nog niet een instrument om de onderlinge krachtsverhoudingen tussen spelers (of paren) te bepalen zoals in de schaakwereld de Elo-rating wordt gebruikt om bij voorbeeld de sterkte van het deelnemersveld van een toernooi te meten. Zou dit wel het geval zijn geweest, dan zou het Cap Gemini Pandata Toernooi ongetwijfeld als het sterkste bridgetoernooi aller tijden zijn geboekstaafd. Leufkens-Westra hebben te midden van wereldkampioenen, vice-wereldkampioenen en Europese kampioenen wederom laten zien dat zij tot de absolute wereldtop behoren. Verleden jaar wonnen zij met overmacht het nauwelijks minder sterk bezette Optiebeurstoernooi en hun tweede plaatas, met ruime voorsprong op Branco-Chagas.

Het tweede Nederlandse paar, Piet Jansen en Jan Westerhof, leek zich aanvankelijk redelijk goed te handhaven, maar moest in de tweede toernooihelft toch met te grote cijfes in te veel paren hun meerderen erkennen. Alleen de totale ineenstorting van het enige vrouwenpaar, Fischer-Weigkricht uit Oostenrijk, voorkwam dat zij op de laatste plaats eindigden. Na twee jaar geleden nog het toernooi te hebben gewonnen stelden de Engelsen Forrester-Robson nu ernstig teleur door met een forse min-score op de 14de plaats te eindigen. Van de kersverse wereldkampioenen viertallen Jon Baldursson-Adalstein Jorgensen uit IJsland werd ook iets meer verwacht dan een plaats in het midden van het eindklassement.

Volgend weekeinde ontmoeten de meeste paren elkaar opnieuw om in het Londense Sunday Times toernooi uit te maken in hoeverre de Haagse toernooi-uitslag de krachtsverhoudingen juist weergeeft. Leufkens-Westra moeten dan bewijzen dat zij de grote vorm waarin ze verkeren, weten vast te houden.

Het spel dat Leufkens-Westra (OW) de toernooi-overwinning kostte, lag zo:

10 7

V B 8 5

8 2

A V 9 8 7

B 6

10

A H V 7 6 5 3

H 10 4

N

W O

Z

A H 8 5 2

A 6 3

10 9 4

6 5

V 9 3 2

H 9 7 4 2

B

B 3 2

Een contract van 6 heeft ruim voldoende kans, althans met gesloten handen. Als A goed zit of als de -kleur 33 zit waardoor twee schoppens kunnen worden vrijgetroefd, wordt het slem gewonnen. Het is een uitstekende biedprestatie om met slechts 24 honneurpunten 6 te bereiken. Het goede bieden werd helaas niet beloond.