Dassault en Raytheon bieden beide op Cessna

De wapenconcerns Dassault Aviation (Frankrijk) en Raytheon (VS) hebben elk een bod uitgebracht op de Amerikaanse fabrikant van zakenvliegtuigen Cessna, zo hebben de betrokken ondernemingen meegedeeld. Cessna werd vorig jaar november te koop aangeboden door het moederconcern General Dynamics en zal volgens deskundigen 600 à 900 miljoen dollar moeten opbrengen.

Voor Dassault en Raytheon (onder meer fabrikant van de Patriot-raket) is het inzakken van de militaire markt juist aanleiding om de activiteiten in de civiele sector uit te breiden. De twee concerns produceren al zakenvliegtuigen. Dassault maakt de Falcon-serie en Raytheon is eigenaar van Beech Aircraft.

Cessna boekte in 1990 een winst van 106 miljoen dollar op een omzet van 716 miljoen dollar. In de eerste helft van het afgelopen jaar steeg de winst met 15,4 procent tot 45 miljoen dollar. De omzet groeide met zeventien procent tot 390 miljoen dollar.